DA rebutja debatre la despenalització de l’avortament perquè provocaria un canvi de règim polític

El grup parlamentari demòcrata ha votat en contra de la presa en consideració de la despenalització de l’avortament en tres supòsits impedint així el seu debat. El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha apel·lat al risc institucional i ha criticat l’inoportunitat del grup parlamentari socialdemòcrata. Per la seva banda, la consellera general socialdemòcrata, Mariona González, ha lamentat que ‘no ha servit de res tenir el segon parlament amb més dones’, i que s’hagi negat el reconeixement d’aquest dret de les dones sense que el copríncep episcopal s’hagi manifestat al respecte.

La proposició de llei de modificació de l’artícle 108 del Codi Penal, per a la despenalització de l’avortament en tres supòsits, no serà debatuda al Consell General després que els 22 consellers generals demòcrates hi hagin votat en contra, coincidint amb el criteri desfavorable del Govern.

El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha reconegut que no ha estat una decisió fàcil per al seu grup, i que ha suposat un dilema. Ha dit que en part comparteixen la motivació de la proposició de llei, però que per altra banda cal ponderar la importància del risc institucional que pot suposar.

Baró ha assegurat que és més important l’estabilitat institucional, i que si la proposició de llei prosperés probablement s’hauria de canviar el règim polític del país. A més, ha criticat el que ha conduït al grup parlamentari socialdemòcrata a presentar la proposició quan no ho portaven al seu programa electoral ni ho van plantejar durant la seva legislatura anterior. Així, ha suposat que es pot tractar d’una cortina de fum en moments difícils per al partit, i ha criticat la manca de previsió i de responsabilitat dels socialdemòcrates per no haver contemplat els riscos institucionals.

Per la seva banda, la consellera socialdemòcrata Mariona González, que ha estat l’encarregada de defensar la proposició de llei, ha lamentat que ‘el segon parlament amb més dones’ no hagi servit per reconèixer aquest dret a la dona a decidir sobre el seu cos en aquests tres supòsits.

González ha recordat els perjudicis que pot tenir per a la dona embarassada, en els tres supòsits que es plantegen, de violació, malformació del fetus o risc per a la dona, el fet de no poder decidir avortar. Per aquest motiu ha demanat a tots els consellers un vot amb convicció personal, i ha assenyalat que ‘totes les institucions estan al servei dels ciutadans’, i que, per tant, no poden fer endarrerir la voluntat del poble. La consellera també ha lamentat que el grup parlamentari demòcrata hagi aturat la proposició de llei sense que el copríncep episcopal s’hagi manifestat al respecte, i ha criticat que ‘facin de Tribunal Constitucional’, ja que s’ha apel·lat a la inconstitucionalitat de la proposició com a motiu per rebutjar-la.

Tot i que la consellera també ha recordat les recomanacions internacionals a favor de la despenalització de l’avortament, el conseller Ladislau Baró ha opinat que ‘la situació que vol eludir el Consell d’Europa no descriu la realitat andorrana que trobem avui’, referint-se als riscos que suposa que les dones hagin d’anar a avortar als països veïns, i que no considera tan greus en el cas del Principat.

Per la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha llegit el criteri desfavorable del Govern a la proposició de llei, que ja va ser publicat i que es basa, igual que el posicionament del grup demòcrata, en l’estabilitat institucional.

Finalment, la presa en consideració de la proposició de llei ha estat rebutjada per 22 vots en contra i 6 a favor.

Després de la votació, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha volgut fer una explicació de vot, i ha argumentat la necessitat de reconèixer el dret de les dones a avortar en els tres supòsits en qüestió. A més, ha assenyalat que el Govern s’ha erigit ‘intèrpret suprem de la Constitució’ suplantant i anul·lant el Tribunal Constitucional, i ha volgut posar de manifest el seu desacord amb el fet que s’hagi rebutjat la presa en consideració de la llei pel possible desacord del copríncep episcopal. Ha argumentat que s’ha invalidat l’article 50 de la Constitució i limitat la potestat legislativa del Consell General, i que ‘a partir d’avui només podrà exercir la potestat legislativa si els caps d’Estat no manifesten el seu dret a veto’.