Allargar l’edat de jubilació dels treballadors públics és l’objectiu d’una esmena que ha entrat el grup parlamentari demòcrata a la Llei de la Funció Pública. Les esmenes han estat presentades aquest dimarts pels consellers generals de Demòcrates per Andorra (DA), Marc Ballestà i Sofia Garrallà. Amb la jubilació es recull la demanda dels funcionaris per a poder allargar-la més enllà de l’edat de finalització obligatòria vigent: es podrà pactar un període mínim d’un any fins a màxim de cinc. D’aquesta manera els funcionaris podran treballar fins als 70 anys i els treballadors dels cossos especials fins als 65.

En l’àmbit de la mobilitat dels treballadors públics s’hi ha introduït una esmena per ampliar-la al Consell General a més del Govern i els comuns. També s’han fet esmenes per clarificar les excedències amb reserva de plaça, completant la llista de càrrecs amb la inclusió, per exemple dels interventors comunals i dels magistrats, batlles i substituts. Així mateix, es vol incloure l’obligatorietat que la relació de places de nova creació consti a la Llei del Pressupost.

Altres esmenes limiten a un any màxim el període màxim de prova per als processos de nou ingrés de funcionaris; es fixa un termini de dos mesos per sol·licitar el reingrés un cop finalitzada l’excedència. Actualment era de tres mesos i el Govern en proposava un. Es torna a recollir la limitació de les excedències a dos mandats, en els mateixos termes que actualment. S’elimina la incompatibilitat amb altres feines per a treballadors que no ho siguin a temps complert, amb contracte inferior a un any o amb un salari inferior al 120% del salari mínim.

Una esmena situa el llindar per no aplicar cap reducció en cas de reubicació de treballadors públics per motius de salut en dues vegades i mitja el salari mínim. Es reconeix l’antiguitat generada durant la interinitat quan el treballador accedeixi al mateix lloc de treball i quan no hagin passat tres mesos des de la finalització de la relació com a treballador interí i l’accés a la plaça. En relació al complement d’antiguitat, les esmenes redueixen a sis mesos el termini per elaborar els reglaments relacionats amb els diferents complements de retribució i de la carrera professional. A més, i fora del treball d’esmenes s’han elaborat mesures correctores per compensar el fet d’haver estat durant un període de deu anys amb el complement de millora aturat.

Sobre l’anunci dels sindicats de dur a terme mobilitzacions si s’aprova la llei, Ballestà ha dit que s’han incorporat les seves reivindicacions salarials. “Hem de mirar la llei en el seu valor global” i ha avançat que durant la discussió en comissió “defensarem els principis fonamentals del text”. Ha afegit que els sindicats podran participar en qualitat d’observadors als comitès tècnics d’organització i gestió i al comitè tècnic de selecció. El grup parlamentari demòcrata ha presentat 40 esmenes que són fruit, segons ha dit Ballestà “del compromís contret amb els sindicats”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada