DA i PS estudien que una part de la subvenció per a campanyes electorals serveixi per finançar els partits

La principal problemàtica que afronten els grups parlamentaris demòcrata i socialdemòcrata a l’hora de tirar endavant una llei de finançament de partits és com complir amb la recomanació del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco) en el sentit que els partits s’haurien de finançar amb fons públics. Fonts coneixedores del treball que s’està portant a terme han explicat que una de les solucions que estan estudiant, atès que amb la situació econòmica actual la creació d’una nova subvenció no seria vista amb bons ulls, és dividir la subvenció que s’atorga per a finançar les campanyes electorals per tal que una part continuï sent per als grups parlamentaris mentre que l’altra es destini als partits polítics.Un dels temes que està generant més problemes a l’hora d’elaborar una llei de finançament de partits, per complir amb les recomanacions del Greco, és precisament la manera de poder-los finançar amb diners públics, seguint la tendència dels països europeus. L’informe del Greco del maig del 2011 deixa entreveure que els partits polítics haurien de tenir finançament públic perquè siguin més transparents i per evitar possibles prevaricacions o amiguismes, però DA i el PS no creuen convenient crear una nova subvenció tenint en compte la situació de crisi econòmica que es viu.

Per aquest motiu, una de les solucions seria dividir la subvenció que s’atorga per finançar les campanyes electorals, que va en funció del nombre de vots i el nombre de consellers que obté cada llista, per tal que una part pugui destinar-se als partits i la resta es mantingui per als grups parlamentaris. La intenció, segons han explicat fonts properes a la negociació, és no augmentar la subvenció, sinó dividir-la entre el grup parlamentari i el partit. El grup parlamentari, a més, mantindria l’assignació anual del pressupost del Consell General.

La llei, a banda de regular el finançament dels partits, regularà els partits en si, ja que fins ara només es regien per la Llei qualificada d’associacions però no tenien cap legislació pròpia. Un altre dels aspectes que es pretén incloure al text, que es vol tenir enllestit a la primavera, és un topall de despesa per a les campanyes electorals.

TOTES LES NOTÍCIES