El  debat sobre política sanitària que ha continuat durant aquest dijous a la tarda ha servit perquè des del Govern es refermés la voluntat de mà estesa cap als grups parlamentaris i perquè, bàsicament, Liberals d’Andorra i Demòcrates per Andorra hagin apropat posicions després de les propostes fetes per Jordi Gallardo aquest matí. D’aquesta manera, tant el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, com el cap de Govern, Toni Martí, han destacat les aportacions fetes pels liberals, un fet que també ha estat celebrat pel grup parlamentari demòcrata. Álvarez també ha detallat el calendari d’accions que té previst dur a terme, com que a principis del 2018 es posarà en marxa el programa de cribratge del càncer de colon, que el decret de la cartera de serveis està pràcticament enllestit i que es treballa per a l’atenció de la salut mental, la diabetis o la demència. També ha dit que les tarifes s’estan actualitzant. De la seva banda, la consellera del PS, Rosa Gili, ha anunciat que si no hi ha accions sobre les irregularitats al SAAS no descarten iniciar accions judicials.

Durant el debat sobre política sanitària que ha continuat aquest dijous a la tarda al Consell General des de l’executiu s’ha refermat la mà estesa als grups de l’oposició per poder treballar de manera conjunta en la reforma sanitària. Aquesta voluntat d’apropar posicions ha estat especialment rellevant entre Demòcrates per Andorra i Liberals d’Andorra, ja que des de la majoria s’ha rebut de bon grat les propostes fetes pel president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo. Així ho han posat en relleu tant el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, com el cap de Govern, Toni Martí. També des del grup parlamentari demòcrata s’han valorat aquestes aportacions.

D’aquesta manera, el ministre ha començat la seva primera intervenció detallant el calendari de les accions que es volen dur a terme, com que a principis del 2018 es posarà en marxa el programa de cribratge del càncer de colon, que el decret de la cartera de serveis està pràcticament enllestit i que es treballa per a l’atenció de la salut mental, la diabetis o la demència. També ha dit que les tarifes s’estan actualitzant, que s’estan negociant els convenis entre els diferents actors sanitaris i que, abans de finals d’any, vol entrar a tràmit parlamentari la llei de reproducció assistida i la de cèl·lules i teixits. I que el 2018 es tramitarà la del medicament i les professions sanitàries, entre d’altres accions. Marfany ha agraït les aportacions dels liberals i ha destacat que se’n pot parlar. Quant a la demanda d’accions concretes de la consellera independent Sílvia Bonet, ha remarcat que s’hi està treballant, una qüestió que ha reiterat per respondre al conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi. Quant a la consellera del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, ha lamentat que no hagi fet aportacions. Per últim, ha agraït el suport de DA.

També el cap de Govern ha volgut agrair “el clima” en el qual s’ha desenvolupat el debat i ha dit que el discurs de Gallardo ha estat “valent i no populista ni demagog”. Al mateix temps, ha reiterat la invitació a “tothom” perquè prengui part en la reforma sanitària.

Gallardo ha demanat al ministre més concreció en la calendarització de les accions i, de fet, ha manifestat que esperava d’aquest debat que servís per saber “com i quan” es vol parlar de les propostes que han plantejat. També ha respost que dir que primer cal saber quina sanitat es pot pagar abans de fer altres accions no és una visió “economicista” sinó que és clau per saber “quina sanitat” es pot oferir als ciutadans.

I pel que fa a les crítiques al PS per no fer aportacions, Gili ha respost que no els correspon a ells ja que no governen i, insistint en les irregularitats al SAAS, ha destacat que es plantejaran dur a terme accions legals. En aquest sentit, també ha avançat que una de les propostes que faran aquest divendres és que se’ls lliuri tota la documentació referent a les disfuncions al SAAS constatats pel Tribunal de Comptes.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada