DA i LdA rebutgen la proposició de llei per rebaixar els anys per obtenir la nacionalitat

El grup parlamentari demòcrata i el grup parlamentari liberal han votat en contra de la presa en consideració de la proposició de llei presentada pels consellers del PS per rebaixar els anys per obtenir la nacionalitat andorrana. Tots dos grups han argumentat la necessitat d’esperar a disposar de l’acord d’associació amb la UE per abordar la qüestió i a la necessitat de fer un debat, no només des de termes quantitatius -parlant del nombre d’anys de reducció-, sinó també tenint en compte termes qualitatius, introduint polítiques d’inclusió social. De la seva banda, el conseller socialdemòcrata i president del grup mixt, Pere López, ha lamentat que es vulgui defugir el debat amb excuses com la de relacionar la qüestió amb l’acord d’associació o la doble nacionalitat, i ha acusat DA de donar l’esquena al “gran problema de cohesió” que pateix el país. La proposició ha quedat rebutjada amb 23 vots en contra i 5 a favor, ja que els dos consellers de Socialdemocràcia i Progrés hi han votat a favor tot i criticar que no es busqués el consens previ i que s’hagi presentat coincidint amb les eleccions comunals.

Nou revés al Partit Socialdemòcrata en la seva lluita per aconseguir que es redueixin els anys per obtenir la nacionalitat andorrana. Després d’haver-ho intentat el 2012, enguany s’ha tornat a rebutjar la proposició de llei que pretenia rebaixar a 10 anys el termini per tal que els residents es puguin naturalitzar. El Govern, en el seu criteri, ja va dir que era partidari de posposar el debat fins a disposar de l’acord d’associació amb la Unió Europea, un argument que aquest dijous han compartit tant el grup parlamentari demòcrata com el liberal. El motiu, tal com ha indicat la consellera demòcrata Maria Martisella, és que un cop s’assoleixi l’acord, els andorrans estaran en igualtat de condicions a l’hora de treballar o viure a l’estranger, i així els 15.000 residents que ara ja podrien optar a la nacionalitat andorrana i no ho fan per no perdre oportunitats, ho puguin fer. Però, tal com ha assegurat el conseller socialdemòcrata Pere López, “aquest argument no té res a veure amb donar drets polítics als residents”.

Des del grup parlamentari liberal, Judit Pallarés també ha donat suport al criteri del Govern, assegurant que el debat s’ha de lligar amb el principi de reciprocitat ponderada, que s’obtindrà amb l’acord amb la UE. Pallarés ha afegit que aquest debat “no és senzill”, ja que també cal parlar de les irregularitats en relació a la doble nacionalitat, els buits legals que obren els passaports provisionals,   així com “de drets, de deures, d’immigració, de residència, de ciutadania, de drets polítics i del sentit de ser andorrà”. A més la portaveu liberal considera que aquest debat s’ha de fer en un moment lliure d’eleccions i fora de la situació de crisi econòmica.

Qui ha votat a favor del text ha estat el PS i SDP. En el cas de SDP, Víctor Naudi ha qualificat els arguments de DA d'”excuses de mal pagador” ja que considera que és necessari buscar una major integració dels residents, tot i que ha criticat que la tramitació d’aquesta llei “no es pot fer a corre-cuita davant d’unes eleccions i sense consens”.

El grup impulsor de la proposició de llei, amb Pere López com a portaveu, ha lamentat que hi hagi qui voldria que aquesta qüestió no es debatés mai, i ha titllat els consellers contraris de tenir “una actitud política poc valenta” i de voler defugir de manifestar la seva opinió sobre el fons de la qüestió. També els ha acusat de confondre el debat lligant-lo amb l’acord amb la UE i amb el tema de la doble nacionalitat. López ha conclòs el debat lamentant que “serà difícil avançar en l’àmbit social si hi ha aquesta fractura de la societat”. 

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES