consellEl grup parlamentari de Demòcrates per Andorra i el grup mixt han votat en contra de l’esmena a la totalitat a la modificació de la llei de la CASS presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata, i per tant aquesta ha quedat desestimada. La consellera socialdemòcrata Mariona González, que ha defensat l’esmena, ha remarcat el fet que aquesta llei faci retallades a les prestacions i que alhora no solucioni problemes com els abusos. El grup mixt, per la seva banda, ha remarcat també la crítica al projecte de llei però no ha donat suport a l’esmena perquè segons ha indicat la consellera Sílvia Bonet, consideren que no es pot retardar més el debat. En aquesta mateixa línia, els demòcrates han emplaçat els socialdemòcrates a aportar idees concretes.

La consellera socialdemòcrata Mariona González ha titllat el projecte presentat pel Govern com a inhumà per les retallades que proposa en les prestacions, i concretament en les pensions de jubilació, que lamenta que amb el nou model que estableix el coeficient de sostenibilitat podrien anar a la baixa. Ha considerat que aquest text ‘es carrega el sistema públic de pensions convidant-nos, si volem tenir una pensió de jubilació digna, a contractar una assegurança privada’.

A més, Mariona González ha criticat que la modificació del copagament permeti que en alguns casos es rebaixi fins el 50% i ha assenyalat que aquest canvi hauria d’haver anat acompanyat de la cartera de serveis que s’havia reclamat reiteradament. En aquest mateix punt hi ha coincidit la consellera del grup mixt Sílvia Bonet, que ha recordat que la modificació de la CASS i la cartera de serveis havien de presentar-se conjuntament. La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, però, ha apuntat que aquesta cartera de serveis ‘no és un catàleg’ i que per tant necessitaven més temps per definir-la.

A més, ha lamentat que aquest text ‘no ha estat fruit del consens ni del diàleg social’, i ha coincidit amb González en el fet que és una proposta per reduir prestacions i afavorir les assegurances privades.

Per la seva banda, el conseller demòcrata Xavier Montané ha defensat el text i ha lamentat que els socialdemòcrates no presentessin alternatives a les crítiques que han fet, tot i que González ha garantit que aquestes s’aporten en les 110 esmenes a l’articulat que esperen debatre a les comissions. Montané ha considerat que no es pot defensar l’esmena a la totalitat per retardar aquest debat i ha assenyalat que ‘no entenem com tanquen els ulls davant aquest problema’.

D’altra banda, ha assenyalat que el text ha tingut en compte l’actual situació econòmica, evitant incrementar les cotitzacions per no perjudicar les famílies amb situacions complicades i que ara han de fer front al nou marc fiscal.

A més, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha remarcat que aquesta reforma s’emmarca en una reforma més gran de canvi de model, que s’adapta al canvi de model econòmic del país. També ha volgut destacar que aquesta modificació es fa en paral·lel a la nova llei de serveis socials que assumirà les prestacions familiars que els socialdemòcrates critiquen que s’eliminin de la CASS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada