La  moció instant al Govern a revocar la declaració d’interès nacional del projecte per a la construcció de la plataforma de Soldeu, i que havia estat presentada pels tres consellers del Partit Socialdemòcrata (PS), ha comptat amb el suport dels consellers liberals i del de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi. L’argument per donar suport a aquesta moció ha estat clar: aquesta declaració no s’avé a la legalitat. Des de Demòcrates per Andorra s’ha insistit en què l’actuació del Govern ha estat “d’acord amb el que estableix la llei”. De la seva banda, la consellera independent Sílvia Bonet ha demanat un informe jurídic per esvair els dubtes sobre la interpretació de la llei. Tant des de DA com Bonet han rebutjat aquesta moció.

La plataforma esquiable de Soldeu ha tornat a ser protagonista, una setmana després, de la sessió de Consell General. D’aquesta manera, i després de la pregunta que havia presentat el Partit Socialdemòcrata i que ja va generar el debat al voltant d’aquesta infraestructura la setmana passada, aquest dijous ha estat el torn de la moció, també presentada pel PS, en què s’instava al Govern a revocar la declaració com a projecte d’interès nacional d’aquesta plataforma i l’aparcament soterrat. Aquesta moció ha rebut el suport del PS, el conseller de Socialdemocràcia i Progrés Víctor Naudi, i dels consellers liberals. En canvi, els vots de Demòcrates per Andorra i de la consellera independent Sílvia Bonet han estat desfavorables i la moció no ha prosperat.

Els arguments que s’han fet servir des de l’oposició per defensar que aquesta moció havia de tirar endavant eren, bàsicament, que aquesta declaració no s’avé a la legalitat. Així, el conseller del PS, Pere López, ha reiterat que el projecte ha de ser redactat pel Govern i no per un particular, que aquesta plataforma no entra dins els supòsits per a una declaració d’interès nacional i que aquest tipus de projecte ha de ser redactat i aprovat pel Govern, segons la Llei d’ordenament del territori i urbanisme. A més, ha esmentat que el pla d’urbanisme de Canillo exposa que correspon al Govern executar projectes d’interès nacional.

Davant aquestes evidències, ha dit, el Govern ha d’explicar com justifica la legalitat del projecte i ha conclòs que, precisament, no hi ha hagut explicacions. De la seva banda, des de Liberals d’Andorra han destacat que entenen que l’execució d’aquest projecte suposa una millora important per a Soldeu i que es podria donar un millor servei als usuaris, però el conseller Josep Majoral ha dit que cal que les “formes siguin adients i implacables” per a la declaració i no ha estat així. Ha recordat que ells han impulsat una esmena precisament perquè els equipaments esportius puguin ser declarats d’interès nacional com els educatius i culturals. Així, ha dit que la plataforma és una instal·lació esportiva i no cultural o esportiva.

El conseller de Demòcrates per Andorra, Marc Ballestà, ha destacat que la llei d’ordenament territorial “no prohibeix” que sigui un particular qui impulsi el projecte com ha passat en aquest cas, ja que senzillament “no ho contempla”. També ha defensat que l’informe de la comissió tècnica d’urbanisme va ser clara i va rebatre els arguments que s’han posat sobre la taula en la defensa de la moció. Ha recordat que l’esquí va ser declarat esport d’interès nacional i que, per tant, aquesta plataforma té una clara dimensió educativa i cultural. López ha lamentat que es continuïn sense donar explicacions, a la qual cosa Ballestà li ha respost que sí que els hi havia donat però que una altra cosa era que el satisfessin.

A l’últim, Naudi ha destacat que la declaració “és un error i una il·legalitat” i ha lamentat que en aquesta operació per a la declaració hi hagi un engany, ja que s’ha donat a entendre que la plataforma era una recomanació de la Federació Internacional d’Esquí i “no ha estat ben bé així”. Mentre que Bonet ha demanat un informe jurídic per esvair els dubtes sobre la interpretació de la llei, veient les diferents versions donades.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada