DA estudia incloure a la Llei de la CASS un calendari per incrementar progressivament les cotitzacions

La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, va anunciar dijous que el projecte de llei de reforma de la CASS estarà enllestit abans del 17 de juny. La intenció del Govern és no tocar l’edat de jubilació ni tampoc, de moment, el percentatge de cotització a la seguretat social, perquè en el moment actual, i tenint en compte la nova imposició, seria difícil d’assumir. Però tothom és conscient que per fer front a la inviabilitat de la CASS les cotitzacions hauran d’incrementar-se en un futur. Per això, tal com ha explicat el conseller demòcrata Xavier Montané a l’ANA, s’està estudiant incloure en el text un calendari ‘per obligar als futurs executius’ a apujar progressivament les cotitzacions. De fet, segons Montané, si es compara amb els sistemes de seguretat social dels països veïns, rebem quantitats similars de pensió cotitzant la meitat.

La reforma de la Llei de la CASS amb l’objectiu de fer més sostenible el sistema es troba en la seva recta final. Segons les fonts consultades per l’ANA, tot sembla indicar que la intenció del Govern és no apujar l’edat de jubilació ni les cotitzacions, ni tampoc rebaixar les pensions, per la qual cosa la reforma se centrarà en d’altres mesures, com ara establir un mínim d’anys cotitzats per percebre una pensió. La despesa de la CASS també s’intentarà equilibrar a nivell de les prestacions, i precisament, el projecte de llei d’atenció social i sociosanitària ja preveu que sigui l’Estat el que es faci càrrec de les prestacions no contributives.

De fet, el conseller general demòcrata Xavier Montané ha indicat que la reforma de la CASS està molt lligada a d’altres textos legislatius com és la llei d’atenció social i sociosanitària, però també a la futura modificació de la Llei de competències, que haurà de clarificar quins serveis són dels comuns i quins del Govern.

A més, també està relacionada amb el nou marc fiscal i el futur impost sobre la renda de les persones físiques. Per aquest motiu, es considera que en un primer moment no es poden incrementar les cotitzacions de la CASS perquè la població no pot assumir més pressió fiscal, però que s’hauran d’incrementar de manera gradual en els pròxims anys. Per això, s’estudia incloure en la llei que els pròxims governs hagin d’anar revisant periòdicament el sistema de seguretat social per tal d’anar-lo fent més sostenible i més adaptat a la situació econòmica del moment.

Xavier Montané ha explicat que en el cas de la branca de jubilació, a Andorra majoritàriament s’està cotitzant un 10% per poder percebre una jubilació que ascendeixi al 50% del salari mig de la vida laboral. En canvi, als països veïns, per percebre una pensió similar, els treballadors estan cotitzant entre un 19 i un 20%. Per tant, per tal d’equipar-se amb els països de l’entorn s’hauria de duplicar la cotització ‘i això és inassumible’.

Per tot plegat, s’està estudiant que la llei obligui als futurs executius a prendre una sèrie de mesures per anar posant remei al desequilibri financer de la CASS. Així, Montané ha apuntat que es podria incloure un calendari per anar apujant les cotitzacions progressivament. Tot i això, ha reconegut que aquesta opció també té el seu punt dèbil en el sentit que caldrà veure si la situació econòmica millora o empitjora en els pròxims anys.

TOTES LES NOTÍCIES