Demòcrates per Andorra recorda mitjançant un comunicat ‘que tots els estudis de la CASS indiquen que la situació econòmica és insostenible i que cal emprendre accions per assegurar les futures prestacions.

Els estudis actuarials que s’han realitzat en els últims anys relatius a la CASS evidencien la necessitat d’una reforma defugint l’immobilisme. DA ha assegurat que les modificacions es fan per respondre a un compromís contret com és el d’encarar la sostenibilitat de l’Estat del Benestar. Com indicàvem al nostre programa electoral hem de seguir el camí de la gestió acurada de la despesa en el marc de l’actual reglamentació i en la revisió de la llei de la CASS per adaptar-la a la realitat del país. Aquesta reforma es concreta en diverses accions com l’establiment del Model Andorrà d’Atenció Sociosanitària, la modificació de la llei de la CASS i la creació de la primera llei de serveis socials i sociosanitaris de la història del país.

Els estudis relatius a la CASS mostren que els fons de la branca jubilació en pocs anys, entorn al 2016, entraran en dèficit i que les reserves s’esgotaran al voltant del 2030. Aquestes dades indiquen una evolució que és imprescindible prevenir. Els demòcrates han recordat que el compromís amb l’Estat del Benestar s’evidencia amb accions concretes com la modificació proposada que estableix el Govern com a garant del fons de reserves de la branca jubilació.

Des de Demòcrates per Andorra no compartim ni entenem com es pot plantejar l’increment de les cotitzacions tenint en compte l’augment de la pressió econòmica que implica per a empreses i famílies en l’actual conjuntura. Cal recordar que aquesta mesura no fa excepcions en relació al poder econòmic del cotitzant.

Els demòcrates lamentem l’actitud de l’oposició enfront una reforma que, totes les formacions polítiques, a l’inici de les negociacions del pacte d’Estat havien coincidit que s’havia de fer per reduir l’elevat dèficit i amb l’objectiu de garantir la viabilitat del sistema de pensions.

En aquest sentit, la manca de responsabilitat de l’oposició a l’hora d’afrontar la reforma és sorprenent i lamentable la demagògia de barrejar la inversió en infraestructura viària amb els recursos assignats al benestar. Sobretot, tenint en compte que el Govern ha incrementat la partida destinada a benestar dels últims anys, arribant als pressupostos més elevats de la història en aquesta matèria’.

Text: DA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada