DA es compromet a estudiar les condicions laborals dels professors congregacionals

Les condicions laborals dels docents dels sistemes congregacionals instaurats al país no és el mateix que els del sistema andorrà. Malgrat que el finançament d’aquests centres prové en la seva totalitat de l’administració andorrana, els seus treballadors es regulen íntegrament pel codi de relacions laborals, la institució de cada escola en determina el drets i el sistema pedagògic és l’espanyol. El rol del Govern es limita a fer una transferència a aquestes escoles per garantir-ne el seu funcionament.

Davant d’aquesta diferenciació i en el debat de les reserves d’esmenes de la Llei del Cos d’Educació, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha expressat el compromís d’obrir aquest debat la propera legislatura per buscar la millor manera per poder regular les condicions de treball dels docents congregacionals i equiparar-les als docents del sistema andorrà. Així ho ha fet saber al col·lectiu a través d’una carta, on ha expressat que les seves reivindicacions són de “sentit comú”. Una de les possibles fórmules d’encaix que ha parlat el ministre és la del conveni col·lectiu, però no ha “tancat cap mena de porta”. Això sí, en cap cas es planteja encaixar el sistema congregacional dins del sistema andorrà. Un debat que en el seu moment el govern del PS ja va posar sobre la taula, però que no es va poder tirar endavant.

Entre les reivindicacions del col·lectiu hi ha la demanda de prejubilació als 60 anys, dret que s’ha atorgat als docents del sistema andorrà amb l’aprovació aquest mateix dijous de la Llei del Cos d’Educació. Jover s’ha mostrat molt favorable a atorgar aquest dret als docents congregacionals, però ha emmarcat la demanda dins de l’ampli debat de totes les seves condicions que ha emplaçat a promoure, sigui en la posició que sigui, la legislatura que ve. D’aquesta manera, el grup parlamentari demòcrata ha rebutjat les dues reserves d’esmena del PS i L’A que demanaven la inclusió de la prejubilació a la llei.

Davant d’aquesta negativa el conseller socialdemòcrata, Pere López, ha apuntat que es creen disfuncions amb les diferenciacions i ha criticat que la carta de Jover “arriba en temps de descompte”. “Sona a una mala excusa per no haver acceptat el debat i de demanar perdó a un descontentament generat per vostès mateixos”, ha etzibat. A més, també ha apuntat que l’admissió d’alumnes en aquests centres és “qüestionable” i que “es rebutgen alumnes en funció del cognom i de la situació de les famílies”. Una afirmació que Jover ha negat categòricament. Per la seva banda, el conseller de L’A, Ferran Costa, ha celebrat que s’obri el debat i que cal “aprofundir-hi perquè hi ha incongruències que caldria evitar”. La consellera de DA, Meritxell Palmitjavila, ha defensat que les “disfuncions hi són ara, hi eren abans”, per això abans d’acceptar la reserva d’esmena s’ha d’obrir el debat.

Regulació després de 18 anys

El grup demòcrata també ha rebutjat la totalitat de la resta de reserves d’esmena presentades pel PS i L’A a la Llei del Cos d’Educació. Les esmenes socialdemòcrates demanaven mantenir la figura de funcionari per als docents i no canviar-los la denominació a treballadors públics, permetre tenir veu i vot al representant sindical en els comitès tècnics de selecció i definir de manera clara a la llei que els períodes de vacances escolars també ho són pel professorat. Unes demandes que el Sindicat d’Ensenyament Pública (SEP) també comparteix i que esperava que es poguessin incloure en el redactat de la llei, però no ha estat així. La bancada demòcrata i Jover han insistit que la diferenciació entre funcionari i treballador públics, que també es recull en la recent aprovada Llei de la Funció Pública, no atorga cap diferenciació de drets ni deures i que serveix per equiparar treballadors indefinits i eventuals. Per altra banda també han exposat que la regulació dels períodes de descans els dies de vacances escolars es farà via reglament.

Costa ha criticat el “batibull” de noms de denominacions que s’utilitzen en relació als treballadors de l’administració i ha defensat la necessitat de que prevalgui la figura de funcionari. Per la seva banda, el conseller socialdemòcrata ha apuntat que amb la decisió es “degrada” el cos d’educació, al no considerar-lo una prerrogativa de l’estat i atorgar-los un rang menor que el funcionari, denominació ara reservada als cossos especials. López també ha qualificat de pèrdua de dreta adquirits amb la no implementació del descans en període de vacances.

Finalment la Llei del Cos d’Educació, que per primera vegada en 18 anys regula els docents del sistema andorrà amb una llei pròpia, ha quedat aprovada amb el vot favorable de tots els grups parlamentaris excepte UL-IM que s’ha abstingut i SDP que hi ha votat en contra. El text legislatiu permet atorgar la condició d’agent d’autoritat als docents quan fan les seves funcions, la possibilitat de prejubilació als 60 anys, l’establiment de 45 dies de vacances entre el 15 de juliol i el 31 d’agost així com el dret i deure de la formació continuada, entre d’altres punts.

 

Jover s’ha felicitat per l’aprovació del text que ha considerat que és un “èxit de tots” i que permet regular als 1025 professionals relacionats amb l’educació que actualment té el sistema. Ha apuntat que el Govern té l’obligació de mantenir la qualitat del sistema i que la llei és una prova del “compromís” de l’executiu amb l’educació. Tot els grups ha considerat que era una llei “necessària” però també han apuntat que hauria d’haver estat “més valenta” perquè “queda curta”. El conseller progressista, Víctor Naudi, ha argumentat així el vot negatiu, així com l’abstenció els consellers de UL-IM.

TOTES LES NOTÍCIES