daEl grup parlamentari demòcrata ha entrat a tràmit parlamentari aquest dilluns una proposició de llei de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum per permetre el vot judicial per correu dels andorrans residents a l’estranger. La modificació preveu que sigui el Govern, prèvia sol·licitud de l’interessat, el que enviï la documentació necessària per poder exercir el vot, així com la creació d’un nou registre nacional que aglutini els censos electorals de totes les parròquies i el registre dels andorrans residents a l’estranger. La presidenta de la Comissió Legislativa d’Interior, Sílvia Riva, ha destacat que amb aquest text es pretén donar compliment a un compromís electoral i ha afegit que s’ha presentat ara per tal que aquesta nova modalitat de vot sigui una realitat a les properes eleccions.

DA ha presentat aquest dilluns la proposició de llei que ha de permetre el vot judicial per correu dels andorrans residents a l’estranger. La consellera general demòcrata i presidenta de la Comissió Legislativa d’Interior, Sílvia Riva, ha exlicat que l’objectiu és ‘incrementar la qualitat democràtica del país’ permetent que tots els andorrans puguin votar independentment del lloc de residència, i tenint en compte que actualment són cada cop més els que resideixen a l’estranger per motius acadèmics o laborals. Riva ha afegit que la modificació s’ha presentat ara per tal que el vot per correu pugui ser una realitat a les properes eleccions, atès que es tracta d’un compromís electoral.

La modificació legislativa manté les dues modalitats de vot –judicial i presencial- i s’incorpora una nova variant del vot per dipòsit judicial via correu. El podran utilitzar els residents a l’estranger que constin al registre electoral o els que no hi constin però acreditin que estan cursant uns estudis o que estan desenvolupant una tasca laboral a l’estranger, per la qual cosa hauran d’adjuntar un certificat del centre educatiu o de l’empresa.

Serà el Govern el que faci arribar als electors que ho hagin sol·licitat prèviament les professions de fe de les diverses candidatures i la documentació necessària per poder votar i enviar el vot a la Batllia. La proposició de llei estableix que els detalls sobre la forma de fer arribar la documentació i el posterior enviament es fixin per reglament, de manera que no es descarta que en un futur, amb la implantació de la signatura electrònica, el tràmit es pugui fer via Internet. A més, també s’està valorant la possibilitat que l’enviament es faci a través de missatgeria per escurçar els terminis, vist que es tracta d’un nombre reduït de votants.

La modificació legislativa també crea un registre electoral nacional, que no substituirà els parroquials, per afavorir un control i les màximes garanties del vot per correu, i per evitar duplicitats amb els electors que resideixen en una parròquia però voten en una altra. Fins ara, al registre dels residents a l’estranger només hi consta el país de residència però sense més detalls, i per tant, a partir d’ara, tots els que desitgin exercir el seu dret a vot des de l’estranger hauran d’actualitzar les seves adreces.

Pel que fa a d’altres modificacions de la Llei electoral que estan sobre la taula, com pot ser la rebaixa dels anys per nacionalitzar-se o el vot dels residents a les eleccions comunals, Riva ha indicat que no hi ha cap calendari ni res imminent que comporti una nova modificació, però que no estan tancats a parlar d’altres temes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada