DA elaborarà una proposició de llei de Transparència i Bon Govern

congres da 1

Aquestes són les propostes aprovades pel tercer Congrés de Demòcrates per Andorra:

Cap a una modernització i simplificació de l’administració, per Jordi Alcobé

– Durant els propers mesos posar en servei un nou portal web des d’on els ciutadans puguin realitzar telemàticament des d’Internet els primers tràmits. L’objectiu és que aquests primers tràmits no siguin només tràmits amb Govern sinó també incorporin alguns tràmits amb els diferents Comuns i, tot, des d’un únic punt o pàgina web.

– Durant la primera meitat de la propera legislatura assolir una e-Administració complerta tant per tràmits de ciutadans com d’empresa.

– Promoure que d’altres organismes i empreses d’Andorra adoptin els certificats electrònics com a mecanisme per identificar els seus usuaris o clients en els seus portals webs fent així que aquest mecanisme d’identificació i signatura sigui únic per ciutadans i empreses.

 Transparència i bon Govern

– Que des de Demòcrates per Andorra, juntament amb el Grup Parlamentari i el Govern es treballi el contingut d’una proposició de llei de Transparència i Bon Govern els objectius de la qual siguin:

– Per una banda, dotar a la ciutadania dels mecanismes d’informació  que permetin d’una forma clara i entenedora poder accedir a totes les dades rellevants de la gestió pública.

– Per altra banda, assegurar la publicitat i transparència de les retribucions dels càrrecs públics i de confiança així com les normes que regulin les seves  incompatibilitats.

 Competències i transferències, una necessària evolució, per Marc Calvet

-Durant el principi la propera legislatura s’ha d’impulsar la Llei creant la Taula Nacional de Competències.

La Taula Nacional de Competències s’ha de constituir al principi del proper mandat parroquial.

Durant la propera legislatura del Consell General s’ha d’impulsar la modificació de la Llei de delimitació de competències dels Comuns i de transferències als Comuns.

 Un país amb actitud educativa, per Clàudia Cornella.

Per tal de continuar amb el rumb marcat:

  • S’ha de seguir apostant per l’educació amb la mateixa línia traçada fins ara i continuar evitant que el desenvolupament del sistema educatiu andorrà es pugui veure perjudicat per la conjuntura econòmica.
  • S’ha de continuar potenciant l’aplicació del PERMSEA com un sistema clau en l’educació dels alumnes i com a referent per a Andorra, tot facilitant l’accés al nou sistema d’estudi lligat a la implantació de les noves tecnologies en l’àmbit escolar.
  • Proposar la creació de mecanismes per valorar les necessitats universitàries del país.
  • Internacionalitzar l’oferta acadèmica de la universitat oferint assignatures de caire obligatori en anglès que permetin obrir les portes als nostres estudiants alhora que dotin a Andorra d’un actiu acadèmic preparat per al món globalitzat.
  • Apostar dins del sector turístic per la potenciació de la formació amb l’objectiu de millorar el servei ofert internament als turistes per part dels diferents serveis turístics. Les professions que se’n beneficiarien haurien d’estar lligades al sector hoteler, comercial i els guies turístics. La formació hauria de ser tan bàsica, intermèdia com continuada.

 Enfortiment de la justícia i codificació del dret privat, per Ladislau Baró

– Completar el desplegament legislatiu en matèria d’organització, funcionament i desenvolupament de tot allò relatiu a la justícia, així com continuar en l’esforç de dotar l’administració de justícia dels mitjans necessaris per incrementar-ne l’eficiència, sempre des del màxim compromís amb les garanties dels drets dels ciutadans.

– Continuar el procés de codificació i positivació del dret privat, iniciat en la present legislatura amb la presentació a tràmit parlamentari de la proposició de llei reguladora de les successions. El referit procés ha de trobar continuïtat a partir de la preparació i elaboració d’altres normes de dret civil relatives als àmbits de família, contractes, persones i drets reals.

 Pla d’acció de la igualtat i la no discriminació en les polítiques de DA, per Patricia Riberaygua.

–        Analitzar des de les diferents comissions de DA, en profunditat i amb perspectiva andorrana, les avaluacions dels diversos organismes internacionals per la igualtat i la no discriminació –informes de la CEDAW de les Nacions Unides i de l’ECRI del Consell d’Europa, entre d’altres.

–        Un cop feta l’anàlisi, concretar solucions polítiques per fer efectives, a través de les institucions en què DA té representació, les recomanacions dels diferents organismes en favor de la igualtat i contra qualsevol tipus de discriminació, adequant-les a la realitat d’Andorra.

 Aproximació al mercat interior de la UE, per Gilbert Saboya

Des de DA donem suport a que se segueixi treballant en la via de l’acostament al mercat interior de la UE tenint en compte les especificitats d’Andorra d’acord amb el previst en l’article 8 del Tractat de Lisboa.

(Text i foto: DA)

1 comentari

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES