El grup parlamentari de Demòcrates per Andorra ha explicat aquest dilluns que, després del treball en comissió del projecte de llei de modificació de la Llei de la CASS referent a les reduccions de les cotitzacions dels autònoms, s’han aprovat totes les esmenes presentades per DA, i també s’ha acceptat –transaccionant-la amb una de DA sobre el mateix aspecte- l’esmena del PS que demanava que els emprenedors que s’acullin a la reducció de la cotització no deixin de cotitzar a la branca jubilació. En canvi, els consellers demòcrates Xavier Montané i Sílvia Calvó han lamentat que des del Partit Socialdemòcrata hagin criticat la cotització voluntària per a majors de 50 anys que inclou el nou projecte de llei. En aquest sentit, asseguren que aquesta mesura s’ha inclòs tenint en compte l’atur creixent al país i que en cap cas afavoreix el frau. A més, no entenen perquè al 2011 el PS no va oposar-se a la cotització voluntària dels estudiants majors de 25 anys i dels aturats, i en tot cas, consideren que aquest nou règim fomenta la utilització del sistema públic, precisament quan des de l’oposició se’ls acusa de fomentar el privat.

La Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient ha acabat l’anàlisi de les esmenes del projecte de llei de modificació de la Llei de la CASS que té com a objectiu permetre que els autònoms es puguin acollir a règims reduïts. D’aquesta manera, la llei es podrà votar el proper 23 de maig per tal que estigui publicada al BOPA el 30 de juny, que és quan acaba la moratòria de cotització obligatòria dels autònoms. Des de DA s’ha agraït que l’escissió del PS no hagi retardat el treball excessivament i s’hagin pogut complir els terminis.

Els consellers demòcrates Xavier Montané i Sílvia Calvó calculen que uns 800 titulars de comerços, que alhora són assalariats o pensionistes, es podran acollir a la llei i cotitzar només 100 euros, a banda d’un nombre indeterminat d’empreses que facturen menys de 24.000 euros, que podran cotitzar 300 euros, o fins a 200 euros si facturen menys de 12.000 euros. Montané ha reconegut que aquestes reduccions evidentment tenen una repercussió en la pensió que percebran aquests autònoms quan arribin a l’edat de jubilació, però ha afegit que es tracta d’una mesura per permetre que aquestes persones puguin fer front a la difícil situació econòmica que pateixen actualment. En tot cas, el conseller ha recordat que les opcions que permet la llei són voluntàries.

Els consellers demòcrates han destacat que de les set esmenes que van presentar, cinc han comptat amb el suport de l’oposició, ja sigui d’un o de tots dos grups, mostrant-se així ‘satisfets del consens assolit’. Així, el text definitiu inclou una disposició transitòria per donar als autònoms fins al 30 de novembre per regularitzar la seva situació, i que qualsevol soci assalariat pugui cotitzar voluntàriament, eliminant la limitació de tenir com a mínim un 20% de l’empresa.

També s’ha inclòs que les persones que s’acullin al règim voluntari de cotització per a majors de 50 anys puguin tornar al règim normal si troben feina. En aquest punt, DA ha lamentat que des del PS s’hagi criticat aquest nou règim dient que amb ell es tornava a la situació anterior a la Llei del 2009 on tothom podia entrar i sortir del sistema lliurement. Sílvia Calvó ha assegurat que no entenen les crítiques perquè precisament són les persones que estan més a prop de l’edat de jubilació les que més difícil ho tenen si es queden a l’atur, i que és important donar-los la possibilitat de poder continuar cotitzant perquè puguin percebre una pensió.

Montané ha afegit que si bé és cert que abans hi podia haver abusos del sistema, ‘ara aquest debat no s’obre’ perquè tothom que té una activitat està obligat a cotitzar, i menys tenint en compte que es preveu un mecanisme antrifrau que és l’obligació que no es pugui tornar a entrar al sistema fins al cap de dos anys si se n’ha sortit de forma voluntària. El conseller també veu una contradicció pel fet que d’una banda el PS els acusi d’afavorir el sistema privat, mentre que amb aquesta mesura precisament es potencia el sistema de seguretat social públic.

Finalment, un altre dels canvis que ha patit el text és en relació a la reducció de la que poden beneficiar-se els emprenedors. D’una banda, DA va presentar una esmena per permetre que els nous empresaris gaudeixin de dotze mesos de cotització reduïda encara que quan entri en vigor la llei ja hagin començat l’activitat. A més, finalment s’ha acceptat l’esmena del PS per permetre que aquesta cotització reduïda inclogui la cotització a la branca de jubilació, a banda de la branca general que ja preveia la llei. D’aquesta manera, cotitzaran 100 euros per cada branca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada