Demòcrates+Independents de Canillo considera fonamental “potenciar la formació dels joves en professions agrícoles i ramaderes”, per garantir el relleu generacional a la parròquia, ha explicat el número tres de la candidatura, Miquel Casal, en una presentació que ha tingut lloc a Cal Soldevila a Prats. En col·laboració amb el Govern, es detectaran “quines necessitats formatives té el sector i quines d’aquestes formacions poden ser útils per als ramaders”. Un cop detectades, s’implantaran a Canillo aprofitant locals existents, com l’edifici Percaus, on es podrien impartir aquestes classes.

Casal ha destacat que “ens preocupa les dificultats que està trobant el sector per garantir el relleu generacional a les explotacions”, i “tenim molt clar que qualsevol decisió que impliqui algun canvi en qualsevol àmbit de la gestió d’aquestes explotacions només la podem prendre de comú acord amb els pagesos i ramaders de Canillo”. Demòcrates és
conscient, ha posat de manifest Casal, que “les famílies que s’hi dediquen estan fent grans sacrificis per mantenir les explotacions, i aquestes són imprescindibles per tenir uns paisatges ben cuidats”.

D’altra banda, el candidat de Demòcrates ha incidit en què “volem promoure la producció i comercialització de productes agrícoles autòctons, i impulsar l’oferta turística gastronòmica en els hotels i restaurants de la parròquia, basada en receptes tradicionals a base de productes locals”.

Casal ha estat acompanyat del candidat a cònsol menor, Marc Casal, i el número 11, Sebastià Plaza.

 

‘En Comú per Andorra la Vella’ farà un espai polivalent que s’autogestionaran els joves de la parròquia
La candidatura d’‘En Comú per Andorra la Vella’ aposta per oferir als joves de la parròquia un espai polivalent, d’importants dimensions, perquè hi puguin desenvolupar activitats de lleure. Aquest espai, ha detallat la número 12 de la llista, Marta Pons, serà autogestionat pels mateixos joves. “Ells decidiran les activitats que s’hi faran, segons les seves necessitats”, ha plantejat.

Aquest espai “serà de tipus nau, de lliure accés i cobert” perquè, per exemple, els grups de música puguin assajar, s’hi puguin organitzar tallers de cuina o jugar al billar i al futbolí. Complementarà el servei que ja ofereix La Central, equipament ubicat al Parc Central.

Pons, que ha fet l’acte a tocar de l’Institut de la Margineda juntament amb Alain Cabanes (número 6 de la llista), i Meritxell López (número 7), ha informat que encara s’estan estudiant possibles ubicacions. Però es mirarà que sigui el més cèntric possible i també es tindrà en compte, a l’hora de decidir, el que demani el jovent.

 

Projecte per unir Encamp i Engolasters amb telecabina
La llista d’‘En Comú per Encamp’ estudiarà la viabilitat de construir un telecabina per unir el nucli d’Encamp amb Engolasters, si guanya les eleccions del pròxim 15 de desembre. Així ho ha explicat des del llac la número 11 de la llista, Jéssica Montellà, acompanyada del número 6, Xavier Fernández, i del número 7, Andreu Riba. Aquest projecte es tiraria endavant mitjançant una concessió i permetria portar els turistes fins a un “entorn natural excepcional”.

Montellà ha assegurat que, des d’‘En Comú per Encamp’, seguiran apostant pel turisme de muntanya, esportiu i de natura. Per a aquest motiu, junt amb el projecte de telecabina, també s’aposta per un camí verd apte per a tots els públics des de les Bons fins a Vila, que es faria consensuat amb tots els propietaris afectats però que, tant encampadans com turistes, podran fer tot gaudint d’un passeig de “fàcil accés”.

Una altra acció serà la potenciació de la ruta dels orris, per mostrar “el nostre patrimoni natural i cultural”. La idea final, amb totes aquestes propostes turístiques, “és que tothom gaudeixi de les nostres muntanyes”, ha afirmat Montellà.

 

‘En Comú per Ordino’ aposta per un turisme sense massificacions i una oferta que preservi el patrimoni natural de la parròquia
Potenciar la marca turística d’Ordino des del vessant mediambiental i de patrimoni natural. Aquest és el camí que la candidatura d’‘En Comú per Ordino’ defensa que s’ha de seguir en matèria de promoció turística de la parròquia. “Apostem per un turista que tingui consciència de la qualitat del medi ambient”, ha defensat la número 7 de la llista, Maria del Mar Coma. I, a la vegada es rebutja un turisme massificat com el que plantegen d’altres candidatures ordinenques. “Les massificacions aporten a curt termini però, a llarg, no”, ha exposat Coma, que ha recordat que ja ha quedat demostrat en diverses ocasions a Andorra. “Nosaltres volem natura i muntanyes, que és el que ens dona vida”, ha afegit.

Per a aquest motiu, ‘En Comú per Ordino’ referma la importància de la candidatura ‘Ordino, territori de la biosfera’, que es va presentar a la Unesco aquest setembre i que té el Parc natural de la Vall de Sorteny com a àrea central. La candidatura certificarà que la “gestió del territori es fa conjugant el patrimoni natural amb el desenvolupament de les activitats econòmiques i humanes”, ha explicat Coma des del mateix parc. Es tracta de “preservar l’entorn i créixer sense massificar l’espai amb
construccions”, així com fomentar l’economia local. Ha planejat que és “una gran oportunitat per obtenir un distintiu internacional”.

La decisió de la Unesco se sabrà al juny: “Amb l’entorn fantàstic que tenim, només podem ser que optimistes”, ha afirmat.

A l’acte, Coma ha estat acompanyada pel número 10 de la llista, Antoni Escabrós.

 

Demòcrates garanteix la continuïtat dels consells d’infants
Representants de totes les candidatures de Demòcrates+Independents i d’En Comú s’han reunit aquest divendres al matí amb la presidenta d’Unicef Andorra, Marta Alberch, i amb la responsable de sensibilització, Mercè Miguel Millan. Una trobada que ha servit per escoltar les propostes de l’ONG en matèria d’infància i, a la vegada, perquè les candidatures de Demòcrates i d’En Comú hagin pogut explicar les polítiques per als infants que plantegen als seus programes.

Núria Pons, número 4 de la llista de Demòcrates+Independents d’Escaldes, ha refermat que la responsabilitat dels comuns pel que fa a infància passa sobretot per oferir el millor servei a les escoles bressol, als serveis d’activitats extraescolars –pensant especialment en les famílies que no poden anar a buscar els seus fills a l’escola- i, dins d’aquestes, en el foment de l’esport i la cultura.

Pons ha volgut emfatitzar en la figura del consell d’infants, com a acció per començar a apropar els més joves a les institucions del país. Ha defensat que des de la candidatura escaldenca, i també a la resta amb participació de Demòcrates, es vetllarà perquè continuïn i cada vegada tinguin més pes a l’hora de decidir accions per a la parròquia.

Finalment, Pons també ha parlat de la important tasca que han de fer els comuns, com a institució propera, per detectar possibles casos on infants puguin estar patint situacions de vulnerabilitat. En aquest sentit, ha afirmat que “la nostra candidatura vol anar més enllà i instaurar mecanismes per millorar la coordinació amb el departament d’Afers Socials del Govern”.

 

Demòcrates omple la sala del comú d’Escaldes en un ambient il·lusionant
La candidatura de Demòcrates+Independents ha omplert la sala del comú d’Escaldes-Engordany, amb unes dues-centes persones, en una reunió de poble on s’ha tramès la il·lusió per tirar endavant un projecte que preveu millores per a totes les zones de la parròquia. El cap de llista, Miquel Aleix, ha destacat que “fins ara s’ha fet una gran tasca al centre d’Escaldes i, gràcies a la bona gestió de l’actual Comú, es podran tirar endavant projectes que millorin la qualitat de vida de tots els ciutadans”. Aleix ha incidit en què “les múltiples millores es faran sense augmentar els impostos”, i ha posat com a exemple l’aparcament de 500 places a la part alta d’Escaldes. En aquest sentit, el candidat ha ressaltat que no s’escatimaran esforços perquè la part alta “recuperi l’activitat i el dinamisme que havia tingut fa anys”.

L’acte ha estat presentat per la cònsol major, Trini Marín, que ha agraït el suport que ha rebut “per part de la ciutadania” durant els vuit anys de mandat i que ha estat clau per fer una bona gestió comunal. Per la seva part el cap de Govern i president dels Demòcrates, Xavier Espot, ha posat
de manifest que “els electors hauran d’elegir entre un Comú de Demòcrates o un del Partit Socialdemòcrata, i jo crec que la millor opció és la que encapçalen Miquel Aleix i Núria Barquín”. Espot ha recordat que el comú que va gestionar el PS en el passat, el d’Andorra la Vella, va ser un model “ineficient”.

Així mateix, el cap de Govern ha comentat que als socialdemòcrates “sembla que no els interessa el comú d’Escaldes, sinó que volen fer d’aquestes eleccions una segona volta de les eleccions generals, mentre que l’equip Demòcrata, amb visió de país, està centrat a poder oferir als escaldencs i escaldenques la millor gestió possible del dia a dia de la parròquia”.

Finalment, Núria Barquín ha ressaltat “l’excel·lent qualitat de l’equip que es presenta, on estic notant una gran il·lusió per poder tirar tots els projectes endavant si els ciutadans ens fan confiança”.

A l’acte també han pres la paraula el número tres de la llista, Jordi Vilanova, i la número quatre, Núria Pons.

DA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada