DA creu que les implicacions en l’organització institucional del país són clau per decidir sobre l’avortament

El portaveu de Demòcrates per Andorra, Xavier Herver, ha opinat aquest dimarts en la roda de premsa setmanal del partit sobre la proposició de llei per modificar el Codi Penal presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata, que vol despenalitzar l’avortament en tres supòsits. Herver ha reconegut que és una temàtica ‘molt complexa’, on intervé ‘l’ètica i les convencions personals de cada individu’. Amb tot, ‘l’important no és el que pensem cadascú de nosaltres’, ha dit, sinó ‘les implicacions que això comporta amb la situació del país que tenim i en la manera en què està institucionalment organitzat’. D’altra banda, el portaveu demòcrata ha mostrat tot el seu suport a la tasca del grup demòcrata i de l’Executiu per redefinir el marc econòmic, dins la qual s’emmarquen la seixantena d’esmenes presentades a la proposició de llei del comerç, la de la morositat o la de la competència.

DA creu que les implicacions en relació a la situació i l’organització institucional del país han de prevaldre sobre l’ètica o les conviccions personals alhora de decidir sobre la despenalització de l’avortament. Així ho ha expressat aquest dimarts el portaveu del partit, Xavier Herver, que ha recordat que no es debat únicament sobre l’avortament sinó que també es pot haver de reformar alguns aspectes de la Constitució i implica una possible revisió del model d’Estat.

Herver ha comparegut aquest dimarts per repassar i donar suport a les mesures endegades pel grup parlamentari demòcrata i per l’Executiu per ‘redefinir’ el marc econòmic del país. Un exemple, segons el portaveu de DA, són la seixantena d’esmenes presentades a la proposició de llei del comerç del PS que era ‘feixuga’ i difícil d’aplicar. A més, ha criticat que s’ha presentat ‘a corre cuita’ com demostra el fet que ells mateixos hagin presentat esmenes al text després de reunir-se amb els comerciants.

En aquest sentit, Herver ha indicat que entre el sector no han copsat una opinió uniforme envers la regulació de les rebaixes i per això opten per tendir a la liberalització però amb la possibilitat que el Govern marqui un calendari ‘si hi ha disfuncions’. Unes disfuncions que es consideraran ‘quan es pugui demostrar que hi ha un perjudici’.

El portaveu demòcrata també ha destacat el projecte de llei de la competència i el de la morositat, que amb l’anterior i amb la Llei d’inversió estrangera estableixen ‘un marc econòmic atractiu i competitiu internacionalment’.

Pel que fa a l’aprovació de l’IRPF, Herver ha considerat que la data no és important i que s’ha de treballar ‘sense pressa’. Tot i així, ha assegurat que s’estan fent ‘passos ferms’ com ho demostra la propera signatura del CDI amb França i la reunió del ministre de Finances, Jordi Cinca, amb el seu homòleg espanyol, Cristóbal Montoro. ‘Parlar d’aquest tema en dates properes és una mica agosarat’, ha afirmat, però ha remarcat que cal ‘buscar un marc fiscal que permeti a Andorra tenir una estructura homologable i avançar com a estat modern dins la Unió Europea’.

Per últim, sobre la possibilitat que es presenti un nou partit socialdemòcrata a les properes eleccions, Herver no ha manifestat que no els preocupa el que pugui passar en aquest període perquè estan centrats en la tasca del dia a dia.