DA creu que la resolució de l’AREB permet mantenir els diners dels dipositants de BPA

El grup parlamentari Demòcrata ha valorat positivament el pla de resolució de Banca Privada d’Andorra exposat per l’AREB ja que ha de permetre recuperar la confiança en la plaça financera andorrana i que els clients recuperin els seus diners.  Així ho ha manifestat la presidenta de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost i consellera general demòcrata, Meritxell Mateu, acompanyada dels membres demòcrates, Carles Enseñat i Carles Jordana.

Mateu ha manifestat la satisfacció del grup demòcrata ja que s’ha valorat com a “molt important” el fet que els clients amb estalvis i comptes corrents a BPA puguin recuperar els seus dipòsits. La resolució ha de permetre crear una nova entitat, amb una nova gestió i una fitxa bancària neta. Mateu ha remarcat que la resolució exposada permet evitar la quitança i, per tant, els dipositants podran recuperar tot el seu capital.

També s’ha posat en relleu que la resolució permetrà la venda del banc bo tal com s’havia previst a la Llei de reestructuració i resolució d’entitats financeres. Aquest fet, ha destacat Mateu, permetrà la confiança en els actius, passius i drets d’aquest nou banc pont.

Els consellers demòcrates s’han mostrat d’acord amb la decisió de l’AREB de descartar tant el concurs de creditors com la reestructuració de BPA. En aquest sentit, han remarcat que el concurs de creditors afectaria les persones que tinguessin comptes a l’entitat andorrana i la reestructuració – que mantindria els socis- no pot ser ja que no permet recuperar la confiança a nivell internacional.

En aquest sentit, els membres demòcrates han posat en relleu la importància de realitzar una tasca exhaustiva, tal com planteja l’AREB, per tal d’assegurar que es recupera la confiança internacional sense córrer cap mena de risc. Els demòcrates han recordat que l’AREB ha deixat clar que la nota del FinCEN és una fàtua que va tocar de mort BPA i que no podrà tornar a operar. En aquest sentit, Jordana ha manifestat que voler optar per altres solucions és intentar “ressuscitar un mort vivent”.

A més, han recordat que en cap cas es tracta d’una crisi de solvència sinó que és un trencament en la confiança vers l’entitat financera i per tant cal ser molt curosos per recuperar la confiança en la plaça financera andorrana. Els membres demòcrates han posat en relleu que no hi haurà segones oportunitats i que cal ser molt meticulós a l’hora de fer el traspàs dels recursos bons cap al banc pont. “S’ha d’oferir un risc real 0, no podem confiar en l’estadística”, ha indicat Enseñat, que ha recordat que si es permetés que un compte tòxic passés al banc bo es podria arribar a generar una segona crisi. 

Tal com han remarcat els demòcrates, el rumb pres ha permès recuperar part de la confiança dels actors internacionals, un camí que s’ha de mantenir. Així, Mateu ha recordat que fa un mes els corresponsals deien que no es volia treballar amb la marca BPA i actualment, tot i mantenir els ponts tancats, s’ha vist un canvi d’actitud i millor predisposició a l’hora de valorar treballar amb la nova entitat.  Els mateixos indicis que s’actua de la manera correcta els evidencien les declaracions realitzades pel primer ministre francès, Manuel Valls, en què qualificava de ràpida i encertada l’acció de Govern, així com la comunicació realitzada per S&P en què es notifica que s’aixeca la vigilància malgrat mantenir el ràting baix.

Text: DA