DA creu que la llei de partits polítics és ‘voluntarista’ i ‘garant’

El grup parlamentari demòcrata ha presentat aquest divendres la proposició de llei qualificada de partits polítics que compta, segons el president del grup, Ladislau Baró, amb una ‘voluntat política compartida’ amb els altres grups parlamentaris, malgrat que no s’hagi assolit el consens necessari per presentar el text conjuntament. Segons la consellera general de DA, Meritxell Mateu, es tracta d’una proposició ‘voluntarista’ i ‘garant’ perquè vol preservar el que ja existeix en la llei de finançament electoral sense carregar l’erari públic. L’objectiu, han exposat, és regular l’activitat dels partits no només quan estan en campanya sinó també en la seva activitat ordinària. Entre les mesures que s’inclouen hi ha la de limitar les despeses electorals en 200.000 euros per a les nacionals i 30.000 per a les comunals, la publicació al BOPA de les donacions particulars i la limitació a 6.000 euros per a les donacions de persones físiques i 12.000 euros les provinents de persones jurídiques. A més, caldrà una decisió judicial per poder dissoldre o suspendre un partit.

La proposició de llei qualificada dels partits polítics ha volgut atendre no només la part del finançament sinó el règim de creació i de funcionament d’aquests, els drets i deures dels seus membres i les fórmules de suspensió o dissolució dels partits. Segons el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, aquest text respon a una doble necessitat. D’una banda, al compromís de regular per llei els partits polítics i complir amb els principis de democràcia interna i transparència que demana tant la Constitució com la mateixa ciutadania, ha indicat. De l’altra, Baró ha defensat el text perquè era un dels temes pendents en les avaluacions del Consell d’Europa o del Greco, entre altres.

El president del grup de DA ha exposat que el text compta amb una ‘voluntat política compartida’ amb els altres grups però ha lamentat que des de l’escissió del Partit Socialdemòcrata ‘sembla impossible’ arribar a acords amb els dos grups alhora.

Baró ha destacat que el text segueix la línia de contenció pressupostària i dels límits de l’austeritat i s’ha buscat que no suposi un augment de les assignacions per a l’activitat política.

Així, com ha exposat la consellera general Sílvia Riva, el pes de les subvencions als partits no és superior a l’actual sinó que es divideix en una part per al finançament de les campanyes i una altra per al funcionament del partit. D’aquesta manera, la llei complementa la normativa de finançament dels partits per regular-ne la vida quan no estan en campanya, ha indicat.

El text estableix també topalls en les despeses electorals que es fixen en 200.000 euros més 0,30 euros per vot en les eleccions nacionals i 30.000 per a les comunals, un fet que, com ha admès Baró, potser s’haurà d’acabar d’afinar en el treball en comissió legislativa tenint en compte, per exemple, el cens electoral de cada parròquia.

Les donacions privades hauran d’estar consignades al Tribunal de Comptes i es publicaran al BOPA amb nom, cognoms i import de la donació. L’objectiu és evitar delictes de blanqueig de capital o prevaricació, ha assenyalat la consellera general Meritxell Mateu. A més, aquestes aportacions es limitaran a 6.000 euros les que provinguin de persones físiques i 12.000 si són de persones jurídiques.

Aquesta transparència, però, no fa patir als democràtes. El president del grup ha manifestat que pot ser que en algun cas dissuadeixi o limiti alguna donació però també ‘hi ha persones que no els molesta mostrar el seu suport’.

Una altra novetat és que per dissoldre o suspendre l’activitat d’un partit caldrà una decisió judicial, un fet que, segons Riva, ‘era mandat constitucional’ i, per tant, serà un jutge qui decideixi com es reparteix i quin ús es dóna al patrimoni del partit.

Pel que fa a la creació, els partits s’hauran d’inscriure al Registre de partits i entre els seus drets i deures, Mateu ha explicat que s’inclou el ‘desig’ que promoguin la igualtat de gènere en tots els seus òrgans.

Per últim, s’estableixen sancions per a l’incompliment de la normativa sobre donacions o comptabilitat i es modifica el codi penal per a qui rebi finançament per a un partit sense tenir en compte el que estableix la llei.

El president del grup demòcrata ha considerat que el text ‘té la capacitat d’integrar tots els grups parlamentaris en un consens’ i ha previst que en el proper període de sessions del Consell General s’aprovarà el text.

TOTES LES NOTÍCIES