DA abordarà la modificació del règim electoral i el finançament dels partits durant el congrés d’aquest dissabte

El segon congrés ordinari de Demòcrates per Andorra (DA), que se celebrarà aquest dissabte 1 de juny, analitzarà un total de cinc ponències, entre les quals destaquen la que abordarà una possible modificació del règim electoral i la que defensa la necessitat de regular el finançament dels partits polítics. En el primer cas, el portaveu de DA, Xavier Herver, ha indicat que l’objectiu és encomanar un estudi per avaluar la conveniència d’introduir el vot electrònic, la possible participació dels ciutadans a les meses electorals, i les solucions a la problemàtica que genera el nombre mínim de vots per accedir al repartiment d’escons. Pel que fa al finançament dels partits, la intenció és assegurar que les formacions tinguin finançament suficient però establir uns mecanismes de control perquè els recursos s’utilitzin de forma correcta.

El segon congrés ordinari de DA té per objectiu fer un balanç de la feina feta fins al moment i ‘donar una nova embranzida pel que queda de legislatura’, debatent les línies a impulsar durant els propers dos anys. En total, s’avaluaran cinc ponències, entre les quals destaquen les presentades per la comissió institucional del partit.

Una d’elles proposarà la realització d’un estudi que avaluï les possibles modificacions del règim electoral amb l’objectiu de millorar la participació i apropar la política als ciutadans i a l’inrevés. En concret, s’estudiaran els pros i contres del vot electrònic, tenint en compte que si s’implantés s’hauria de garantir que fos un sistema absolutament fiable, i també es vol concretar la possible participació dels ciutadans en les meses electorals ‘per apropar-los a la política’.

A més, es vol estudiar una modificació del sistema electoral de la circumscripció nacional basat amb la resta més elevada, per eliminar-ne les mancances i millorar la representativitat. La intenció, segons el portaveu de DA, Xavier Herver, és que el repartiment sigui més just i proporcional, i per aquest motiu s’estudia rebaixar el percentatge d’accés al repartiment d’escons per tal que les formacions amb menys vots obtinguin representació.

Durant el congrés també es debatrà la necessitat d’una major regulació i transparència del finançament del sistema polític. Herver ha dit que es donarà suport a la iniciativa de DA de regular el finançament dels partits polítics, tot i que no ha concretat la proposta, amb la intenció que les formacions tinguin recursos suficients i que s’usin de manera correcta. El portaveu ha afegit que es regularà ‘de la mateixa manera que s’està fent amb els grups parlamentaris, ja que quan es parla de diners públics tot el sistema ha d’estar degudament controlat’.

D’altra banda, la comissió de social ha presentat una ponència per donar suport a la proposició de llei de serveis socials i sociosanitaris, i que incidirà especialment en la necessitat que la llei es desenvolupi reglamentàriament i que es compleixi el calendari d’implementació.

També hi haurà una ponència presentada per la secció jove encaminada a potenciar l’e-administració i la millora de l’eficiència en l’administració pública, i una cinquena presentada per Sílvia Calvó i Èric Jover per instar als càrrecs electes a treballar tenint en compte la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.

Totes aquestes ponències es debatran durant el congrés d’aquest dissabte, d’on sortiran les diferents propostes de resolució que s’hauran de tirar endavant, malgrat que de moment no s’ha fixat cap calendari. De fet, Herver ha dit que hores d’ara és difícil avançar si les mesures que afecten el sistema electoral podrien estar enllestides de cara a les properes eleccions del 2015.

TOTES LES NOTÍCIES