Curs d’introducció als sistemes d’informació geogràfica

curs-sig

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Urgell organitzen un curs pràctic d’introducció als sistemes d’informació geogràfica (SIG) l’objectiu del qual és introduir a l’alumne en el coneixement dels SIG tant per aplicacions personals com professionals des d’una perspectiva transversal, senzilla i combinant, en tot moment, la teoria amb la pràctica amb l’objectiu d’aprendre i aplicar d’immediat els coneixements adquirits des d’un punt de vista tant personal com professional.

La iniciativa parteix de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell per facilitar l’adquisició transversal dels coneixements bàsics en el camp de la representació informàtica de múltiples nivells d’informació sobre una superfície geogràfica amb l’objectiu final de gestionar, organitzar i difondre d’una manera més eficient informació altament heterogènia i procedent de múltiples fonts i aplicacions. En aquest sentit, el curs forma part del programa de formació de l’Arxiu Comarcal en matèria de gestió i difusió del coneixement i s’adreça a tots els perfils professionals i, en sentit ampli, a tots els ciutadans interessats en explorar les possibilitats d’aquestes eines.

Un SIG és una eina informàtica que permet emmagatzemar, integrar, analitzar, editar i compartir informació amb referències geogràfiques a través del treball en múltiples capes. Les seves aplicacions són nombroses: elaboració i manteniment de plànols digitals de cartografia, inventari i gestió de patrimoni cultural, trànsit i mobilitat, medi ambient, banca, gestió territorial, recursos miners, demografia, geomàrketing, planimetria, etc.

Des de la perspectiva de la gestió del patrimoni cultural, per exemple, les aplicacions són il·limitades: ubicació i associació d’informació sobre elements patrimonials –materials i immaterials com ara edificis, jaciments, festes i tradicions-, laidentificació de recursos d’informació –fons i col·leccions-, emplaçament d’equipaments culturals, la distribució de fets i objectes sobre l’espai en capes temporals, la delimitació i localització de camins i vies de comunicació històriques així Com la ubicació, descripció i gestió al llarg del temps de recursos naturals o bé l’anàlisi i incidència dels condicionaments orogràfics i hidrològics sobre l’activitat humana al llarg dels segles.

El curs constarà de 32 hores repartides en 14 unitats formatives impartides pels enginyers Iban Coll Elies i Juan Antonio Arévalo de l’empresa Lignus Enginyers. Les sessions es durant a terme els dissabtes 5, 12, 19 i 26 de novembre de 9 a 14 i de 15 a 18 hores a les instal·lacions del Centre Empresarial i Tecnològic de l’Alt Pirineu (Telecentre de la Seu d’Urgell). El preu és de 120 euros i inclou el dinar. El nombre màxim de places disponibles és de 20 alumnes i els interessats poden posar-se en contacte amb l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell trucant al telèfon 973 350 131 o bé per correu electrònic:acalturgell.cultura@gencat.cat.

TOTES LES NOTÍCIES