gelabert

El Ministeri de Cultura traslladarà la sala d’exposicions al CIAM cap al febrer fins que no estigui acabat l’edifici ‘The Cloud’, on s’ubicaran diferents espais d’exhibicions i tecnologies però no els frescos de l’església de Santa Coloma. Segons ha explicat la ministra de Cultura, Olga Gelabert, la idea inicial era retornar-los al seu lloc d’origen però no era possible fer-ho a l’església. Així, aposten per un edifici semisoterrat dins l’entorn de protecció d’aquest monument on les pintures quedarien exposades permanentment. Seria un espai d’uns 300 o 400 metres quadrats i comptaria amb una sala d’exposicions annexa, sense tapar la visual de l’església.

El pressupost estimat seria d’uns 800.000 euros “amb tots els condicionaments”, ha indicat Gelabert. El Ministeri ha convocat també unes ajudes de 200.000 euros per als cortalans de la Vall del Madriu que vulguin rehabilitar les seves bordes i s’està elaborant un projecte museístic per a Ràdio Andorra amb un import d’uns 750.000 euros. En l’àmbit d’esports, el principal objectiu és elaborar una nova Llei de l’esport per adaptar-se als estàndards de control de dopatge, establir els requisits de creació de clubs o regular els entorns de pràctiques.

La ministra de Cultura, Olga Gelabert, i el secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, han presentat aquest dimarts les línies estratègiques per als propers anys. Entre els projectes més destacats hi ha el trasllat i ampliació dels espais per a exposicions, que aniran sobretot al nou edifici ‘The Cloud’ i al CIAM mentre aquest no estigui disponible. Així, es passarà dels 450 metres quadrats de la sala d’exposicions del Govern actual a entre 500 i 1.000 metres quadrats al nou edifici on també es vol ubicar un espai més tecnològic, com ha explicat Gelabert. Mentrestant, al febrer es preveu que l’activitat es traslladi al CIAM amb un cost d’adequació d’uns 120.000 euros.

Encara que les obres de la sala d’exposicions s’enviaran a aquestes noves dependències, els frescos de l’església de Santa Coloma disposaran d’un nou edifici semisoterrat dins dels entorns de protecció del monument. Les pintures estarien permanentment exposades i es faria una sala d’exposicions annexa  d’uns 300 o 400 metres quadrats per a mostres temporals. De moment s’està fent l’estudi per preveure els costos i determinar l’impacte visual sobre el monument. El pressupost seria d’uns 800.000 euros.

El Departament de Cultura s’instal·larà a l’Hotel Rosaleda, igual que la Biblioteca Nacional que abandonarà la Casa Bauró i es deixarà de pagar el lloguer. A més, s’està fent l’inventari de béns mobles tant del Rosaleda com de Casa Rossell, amb l’objectiu de poder obrir aquesta última i buscar-li algun ús. Així mateix, el Ministeri està elaborant un projecte museístic per a Ràdio Andorra. Se segueix amb la digitalització dels fons i l’inventari però, com ha admès Gelabert, es podria ubicar un plató i un estudi de ràdio “per a coses molt puntuals”. Cal veure, però, la seva viabilitat, ha reconegut.

Altres projectes per potenciar la creativitat són el d’oferir un ‘loft’ per artistes d’altres països que puguin fer intercanvis amb els locals, ampliar l’Agenda.ad, crear un nou passaport dels museus o comptar amb Andorra Turisme perquè promocioni l’oferta museística del país.

Per últim, en l’àmbit cultural esperen publicar els nous entorns de protecció i “desbloquejar” les obres pendents. Com ha explicat el coordinador del Departament de Patrimoni Cultural, Ricard De Deus, n’hi ha una cinquantena pendents i la prioritat dels comuns són els que es troben en entorns urbans.

Pel que fa a la Vall del Madriu, de moment s’han convocat ajudes per valor de 200.000 euros perquè els cortalans puguin rehabilitar les seves bordes, emprant l’helicòpter si cal, sense haver d’usar l’accés rodat. Encara que el tècnic de la Unesco va recomanar el transport per cable, el Govern descarta aquesta opció per “inassumible”. Tampoc es vol permetre l’accés rodat i per això, de moment, s’ha optat per aquestes subvencions.

Nova Llei de l’Esport

A més del desenvolupament de la Llei del voluntariat, les campanyes per fomentar el català als centres comercials o les accions per potenciar la creativitat dels joves, en l’àmbit de l’esport el primer objectiu és renovar la llei existent. En un any es vol disposar d’un esbós consensuat amb tots els agents i que inclogui l’adaptació a les mesures contra el dopatge, els requisits per a la creació de clubs, la regulació dels entorns de pràctica o la creació de societats anònimes esportives. Igualment, la nova legislació ha de “promoure els hàbits saludables”, ha exposat Beal. En aquest sentit es preveu impulsar l’esport escolar i de base però també assegurar la inserció laboral dels esportistes d’elit. 

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada