Cultura renova el conveni amb Ordino i la UAB per estudiar la interacció entre el medi i les societats

El Consell de Ministres, a proposta de la titular de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha aprovat aquest dimecres la renovació del conveni amb el comú d’Ordino i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) relatiu al projecte d’arqueologia del paisatge ‘Estudi diacrònic de l’ocupació del sector septentrional de la parròquia d’Ordino’.

El conveni, entre les tres entitats, es va signar per primera vegada el 2016  per donar continuïtat a la iniciativa de recerca històrica i arqueològica engegat l’any 2014 entre el Departament de Patrimoni Cultural i el Comú d’Ordino. En vista que l’acord a tres bandes ha donat uns bons resultats en les darreres campanyes que s’han fet fins ara, s’ha tornat a proposar la signatura d’una nova addenda per al curs 2019.

Seguint la línia dels convenis passats, el pressupost per a la campanya 2019 és de 19.500 euros. El Ministeri de Cultura i Esports hi aportarà 13.500 euros i el Comú d’Ordino 6.000 euros. L’aportació de la UAB a l’execució del projecte consistirà en el personal científic i tècnic necessari per a la seva realització, tenint en compte tant el treball de camp com l’elaboració de les analítiques i memòries pertinents.

La finalitat del projecte és estudiar l’evolució del paisatge de muntanya a Andorra i de les seves activitats productores com a resultant de la simbiosi i la interacció constant entre el medi i les societats passades. Així mateix, s’afegeix a altres projectes realitzats com les diverses prospeccions arqueològiques a la vall del Madriu-Perafita-Claror o l’excavació de l’orri del Cubil a Encamp.

L’estudi és rellevant per al coneixement patrimonial de la zona que pretén posar en valor el Comú d’Ordino i, alhora, proporciona un paral·lelisme cabdal per interpretar i contextualitzar els altres estudis ja realitzats en altres sectors del Pirineu. Al marge de l’interès científic en el marc europeu, la confrontació de les dades obtingudes permetrà identificar i precisar la cronologia i la tipologia dels diferents models d’explotació que s’han succeït en el territori nacional. L’estudi de la capçalera d’Ordino, sumat amb els coneixements obtinguts en altres indrets estudiats, lliurarà una eina de referència per entendre les mutacions de l’ecosistema muntanyenc andorrà.