Cultura presenta les millores de conservació i restauració fetes a l’església Sant Climent de Pal

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, presentarà aquest diumenge 22 de setembre, en el marc de les Jornades europees del patrimoni 2019, els treballs de restauració i conservació efectuats a l’església Sant Climent de Pal els darrers anys.

El projecte d’intervencions de millora que s’hi ha desenvolupat arrenca amb unes primeres inspeccions l’any 2015, que es tradueixen en diferents modificacions concretes sobre l’estructura i objectes interiors. Així, s’han netejat i consolidat les escales del campanar, s’han millorat les instal·lacions elèctriques, s’ha sanejat la sagristia i s’han fet diverses actuacions per pal·liar l’entrada d’humitats i filtracions d’aigua. Tot plegat, s’ha acabat consolidant aquest darrer any amb el sanejament de les parets repintant-les amb pintura a la calç amb l’objectiu de donar una aparença més acord amb la seva naturalesa.

De manera paral·lela, també s’ha volgut posar en valor l’interior del temple i dels béns que guarda. Per això, l’àrea de restauració de Patrimoni Cultural s’ha encarregat de la restauració de diversos objectes com ara la talla romànica de la Mare de Déu del Remei, que s’ha instal·lat en una vitrina a l’altar lateral, o el crist barroc datat del segle XVII-XVIII.

L’església de Sant Climent de Pal forma part del conjunt d’esglésies romàniques d’Andorra i és un dels testimonis romànics més rellevants del país. Dels elements de l’església, en destaca el campanar, de planta quadrada, amb tres pisos de finestres geminades als dos primers pisos i, el tercer, amb finestres geminades dobles, únic exemple del Principat.

A més, a l’interior guarda un conjunt d’objectes i decoracions molt interessants com les restes d’unes pintures murals del segle XVI o l’altar, que és presidit per un retaule barroc datat de la segona meitat del segle XVII, obra de l’escultor Isidre Clusa i que guarda certes similituds amb altres retaules del mateix autor a l’església parroquial d’Encamp, de la Massana o de Sant Martí de la Cortinada.