Foto FB

El Ministeri de Cultura i Esports ha donat llum verda al nou Consell Assessor del Patrimoni Cultural (CAP). Tal com fixa la llei, la presidència del Consell recau en la ministra, Sílvia Riva, i els vocals del ministeri seran el director del departament de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera i la directora del departament de Promoció Cultural, Montserrat Planelles. La secretaria, amb veu i sense vot, l’ostentarà la tècnica del ministeri, Isabel de la Parte. El nou CAP reprendrà l’activitat la setmana vinent estudiant l’informe de compliment del Consell sortint. Es preveu que la primera reunió es dugui a terme a principis d’octubre.

La llei també fixa que hi ha d’haver un mínim de dos i un màxim de cinc vocals més. Per això, la ministra i els directors han avaluat els projectes estratègics de la present legislatura i han establert uns perfils tècnics que poden ajudar a avaluar i millorar la tasca que està previst que es desenvolupi des del departament en els propers tres anys. En aquest sentit, s’ha avaluat el treball realitzat durant la legislatura passada i s’ha valorat la pertinença de mantenir alguns membres del Consell sortint, que donessin continuïtat a la bona feina feta durant el mandat anterior, i fer nous nomenaments amb la voluntat de diversificar el perfil tècnic. S’ha demanat la continuïtat de dues persones i la incorporació de tres persones, les cinc tenen experiència i competència tècnica reconeguda en diferents àmbits de la gestió patrimonial.

D’aquesta manera, repeteixen com a vocals l’arquitecte, dissenyador i fotògraf, Miquel Mercè i l’historiador de l’art i consultor, Francesc Rodríguez. El primer té un perfil polièdric i experiència en la intervenció arquitectònica en nuclis històrics. Els seus muntatges artístics s’han pogut veure a la biennal L’AndArt d’Andorra. En el cas de Rodríguez s’ha valorat la seva dilatada experiència en la gestió cultural, tant en l’àmbit públic com en el privat. És membre fundador d’ICOM Andorra.

S’incorporen com a vocals del Consell Assessor:

La gestora cultural, Montserrat Martell. Va iniciar la seva carrera professional com a secretària general de la Comissió Nacional Andorrana per la UNESCO. Ha desenvolupat la seva carrera professional com a especialista del Programa de Cultura de la UNESCO, primer a París i després a Cuba i Costa Rica. També s’hi afegeix l’especialista en l’esquí de muntanya i actualment cap del Medi Ambient del Comú d’Escaldes-Engordany, Isabel Rogé. Té una àmplia experiència en la gestió pública del paisatge. Finalment, el periodista, fallaire i estudiós de les festes tradicionals, Albert Roig, tancarà els vocals externs al ministeri del Consell. Ha estat director i presentador de magazines i de programes d’actualitat política, i és una persona molt activa en l’àmbit de la cultura popular. És autor de “Roda el foc” (2017) publicat per Pagès editor.

El CAP és un òrgan consultiu i no vinculant del Govern que té com a finalitat avaluar i orientar el ministeri en la implementació de polítiques i actuacions en l’àmbit del patrimoni cultural així com avaluar l’aplicació del marc legal vigent i l’estat general del patrimoni cultural.

El Consell, que es renova cada tres anys, en el darrer mandat, va tractar diversos projectes com ara les instal·lacions expositives en espais públics, temes relacionats amb el patrimoni arqueològic, l’estudi i l’inventari de Ràdio Andorra i Sud Radio i la inclusió del fons fotogràfic i audiovisual de Josep Alsina i de la Casa Gastó de Ransol a l’inventari general del Patrimoni Cultural, entre molts d’altres.

En l’avaluació interna emesa pel CAP també es posen de relleu diverses recomanacions que encoratgen al ministeri de Cultura a tenir en compte, com la millora de la pàgina web del ministeri, la necessitat de dinamitzar noves inclusions a l’inventari de Patrimoni, començar a definir els eixos del Museu Nacional, reflexionar sobre el patrimoni en risc i fomentar una major col·laboració i la sinergia entre el Govern i els comuns en aquesta matèria.

Aquestes, així com d’altres recomanacions, ja estan incloses i previstes en les noves línies estratègiques que està acabant de definir el ministeri de Cultura i s’estan contemplant en l’elaboració del pressupost del pròxim exercici.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada