Cultura nega precipitació en l’obertura d’una rasa a l’exterior de l’església de Santa Coloma


L’obertura d’una rasa a l’exterior de l’església de Santa Coloma per a la creació del projecte del mapping dels frescos ha generat una polèmica important. L’associació Velles Cases Andorranes ha criticat l’actuació per precipitada i per poc curosa amb les restes humans que es podien trobar al terreny. Des de Patrimoni es defensa la correcció de l’obra i s’assegura que s’han fet els informes pertinents. En les properes setmanes es començarà una excavació arqueològica que es prolongarà un mes.

El president de Velles Cases Andorranes ha lamentat la manca de previsió i la precipitació amb la qual s’ha construït la rasa al cementiri vell de Santa Coloma per adequar el mapping de l´església. Segons Claude Benet s’ha actuat amb precipitació, la qual cosa és una prova més que des del ministeri de Cultura no s´està defensant prou el patrimoni. Des de l’entitat es mostren inquiets perquè ja han advertit d´altres problemes i no han obtingut fins ara cap resposta.

Patrimoni ha defensat la intervenció. La directora de Cultura, Montserrat Planelles, nega precipitació, ja que fa un any que es treballa en el projecte. Assegura que s’han fet els informes previs pertinents i que s’ha actuat amb prudència, conscient que al terreny hi havia enterraments. Indica que l’obertura que s’ha fet “´és de prospecció”. “Si no la fem, no sabrem què hi ha. Ens podem imaginar, ja que és un antic cementiri, que ens trobarem ossos, però ho hem fet amb els mínims danys possibles”, afirma. Planelles afegeix que l”obertura és de 40 centímetres “i s’ha fet de forma acurada”.

La rasa romandrà oberta encara dos mesos. En dues setmanes es disposarà dels informes tècnics. Després s’hi farà una campanya d’excavació arqueològica on s’han trobat els ossos, una campanya que durarà un mes i que pot ser s’externalitzarà i es deixarà en mans d’una empresa privada.

TOTES LES NOTÍCIES