Cultura licita la reparació de la maquinària històrica de la Farga Rossell

La Farga Rossell
La Farga Rossell. Foto: ARXIU

El Govern ha licitat aquest dimecres, a proposta de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, el concurs públic per impulsar la reparació de la maquinària històrica de la Farga Rossell. A causa del pas del temps i de l’ús continuat, part de la maquinària de fusta del mall d’estirar, de la peixera, del peixeró i de la caixa de vents presenten degradacions que afecten el seu normal funcionament i que, consegüentment, cal renovar.

La Farga Rossell (1842-1876) és el darrer exemple d’una variant tecnològica del procediment directe que es desenvolupa als Pirineus orientals entre els segles XVII i XIX, la farga a la catalana. Aquesta indústria produïa lingots de ferro bàsicament per ser exportats al mercat català, tot i que una bona part es quedava a Andorra. La paraula farga serveix per designar no solament l’edifici on es troben el baix forn i els malls, sinó tot un conjunt interrelacionat d’espais i construccions. La Farga Rossell ha estat puntualment restaurada i globalment adaptada per convertir-la en centre d’interpretació. Les obres es van efectuar entre 1996 i 2002 i van incloure l’excavació arqueològica de les restes.

Les obres de millora i reparació preveuen actuar sobre els elements danyats a causa de l’ús de la maquinària per a la demostració del públic assistent al centre d’interpretació. El concurs públic és nacional, de procediment obert i modalitat de contractació ordinària. El plec de bases es pot descarregar de manera gratuïta als webs www.tramits.ad o www.e-tramits.ad (enllaç: Edictes i plecs de bases) o es pot recollir al Servei de Tràmits del Govern. Els interessats tenen temps fins al proper 27 d’octubre.

TOTES LES NOTÍCIES