El ministre de Cultura, Albert Esteve, i els quatre comuns membres de la Comissió de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, han signat aquest dijous un conveni per completar la informació sobre les construccions humanes i elements arqueològics al parc. L’objectiu és disposar d’un element més per prendre decisions en les actuacions al Madriu, com per exemple la construcció del possible futur refugi, sense fer malbé cap element natural o arqueològic de la vall. De fet, arqueòlegs i conservadors del ministeri han començat ja les tasques de prospecció a les zones d’interès d’on no es disposava d’informació.

Per a la presidenta de torn de la Comissió de Gestió de la Vall, Rosa Ferrer, l’inventari és una ‘eina essencial per tirar endavant altres projectes a la vall’. Assegura que el ministeri s’ha compromès a ‘donar assessorament tècnic per a posteriors establiments de la zonificació d’usos i el pla de conservació de la vall’, un cop s’hagi finalitzat aquest treball de documentació i estudi. Un treball que, segons ha detallat el ministre Esteve, estarà repartit en tres fases. La primera serà la revisió i fusió de dades dels inventaris ja existents d’algunes zones, per després completar amb prospeccions sobre el terreny a les zones no estudiades (sempre al voltant dels camins que recorren el parc, ja que allà és on es concentren les construccions). Per últim tot es resumirà en una memòria de resultats per construir un sistema d’informació geogràfica (SIG) amb els inventaris de flora, fauna i patrimoni natural que ja existeixen. Tot plegat servirà d’eina pel pla de protecció integral de la vall i el pla d’ús.

El ministre Esteve ha volgut incidir que ‘l’objectiu no és tenir una documentació exhaustiva de la vall, sinó mantenir un treball constant per aconseguir una visió conjunta’. Per això no s’ha establert un termini de finalització de l’estudi. La presidenta de la comissió, Rosa Ferrer, referint-se al futur refugi que es projectava a la vall, ha insistit que ‘sense tindre abans tot això clar no es pot fer, l’estudi és un element clau per prendre decisions.’ Ferrer ha advertit que la construcció dins el parc podria malmetre elements com orris, bordes, cabanes o murs, i per això encara no s’ha engegat cap acció.

Ara les prioritats per a la comissió passen també per revisar camins, senyalitzacions i tanques. La construcció de casetes d’informació no està prevista. D’altra banda també treballen en la creació del web i s’ha triat ja un logo que aviat es farà públic. El ministre Esteve ha reconegut que, ‘encara queda molt per fer i saber de la vall’ però que és un treball que ‘s’anirà fent’. Pel que fa a la visita dels tècnics de la Unesco, la qual es preveu aquest estiu, Ferrer ha assegurat que ‘estan pendents de tancar-ho’ i que ‘serà en la segona meitat de l’any’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada