Cultura homenatja l’historiador Cebrià Baraut i Obiols

La  planta baixa de l’edifici Administratiu del Govern acull a partir d’avui una mostra dedicada al pare Cebrià Baraut i Obiols (1917-2017) amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement. La iniciativa, s’emmarca en el seguit d’activitats organitzades al llarg de l’any pel Ministeri de Cultura, Joventut i Esports per celebrar aquesta commemoració, i s’inscriu també en el cicle d’exposicions Escenografies que es realitza al vestíbul de l’edifici Administratiu del Govern.

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha presentat avui el muntatge en homenatge a la figura i el treball del pare Cebrià Baraut i Obiols, historiador i monjo benedictí català que va dedicar gran part de la seva trajectòria a l’edició de les fonts documentals d’Andorra, que se suma als reconeixements ja organitzats anteriorment. El 26 d’octubre passat van tenir lloc a la Farga Rossell dos taules de debat sobre l’estat i la difusió de la recerca històrica a Andorra.

D’altra banda, el 2001, el Ministeri de Cultura va editar el volum Miscel·lània a Dom Cebrià Baraut i Obiols, i el 2004 els ajuts de recerca dotats per l’Arxiu Nacional des del 2000, es van passar a nomenar Ajuts d’investigació i recerca històrica Cebrià Baraut i Obiols.

En el muntatge presentat avui, es reprodueix una nota biogràfica del pare Baraut així com un breu text sobre la seva aportació a la historiografia d’Andorra.

Acompanyen els textos dos exemplars de la Miscel·lània a Dom Cebrià Baraut i Obiols. El pare Cebrià Baraut va fer l’objecte del seu estudi l’organització política andorrana de la baixa edat mitjana, la història de les seves institucions i la història de l’Església, del Bisbat d’Urgell i dels monestirs urgellencs, així com l’edició de les seves fonts, especialment, les medievals. Va editar les fonts per a la història d’Andorra, una eina indispensable per al coneixement de la història que ha permès als historiadors accedir a les fonts primàries de la història. Inicia, el 1988, la publicació de documentació sobre Andorra: Cartulari de la vall d’Andorra (segles IXXIII) i Cartulari de la vall d’Andorra (segles X-XIII), editats pel Govern d’Andorra. La necessitat de continuar l’obra engegada per Baraut, va portar, el 1993, a crear la col·lecció Diplomataris de la Vall d’Andorra per a la publicació dels documents més significatius i representatius de l‘àmplia tipologia produïda per diverses institucions,
públiques i privades, del segle XIV al XX.

Aquest muntatge es podrà veure fins el 8 de gener al vestíbul de l’edifici Administratiu del Govern.

(Foto: SFGA)

TOTES LES NOTÍCIES