Crispetes, un aliment calòric, però amb vitamines i fibra

La vitamina E i la fibra són dos dels components de les crispetes, producte resultant d’escalfar a altes temperatures el blat de moro. Les crispetes pertanyen, per tant, al grup dels cereals elaborats.

Es tracta d’un aperitiu les qualitats del qual varien en funció de l’acompanyament sucre/caramel o sal o de si es consumeix sol, i també de si són elaborades per nosaltres o bé les comprem ja fetes. Evidentment, si les fem de forma casolana, aprofitarem al màxim les seves qualitats nutritives i el nombre de calories serà menor, ja que els greixos que utilitzarem per a la transformació del blat de moro o crispeta seran molt més controlables.

Ens centrarem, però, en les crispetes naturals. Es tracta d’un aliment calòric, ja que 100 grams de producte equival a unes 500 calories. També conté proteïnes, minerals i vitamines, especialment del grup E. En ser un aliment vegetal, té absència de colesterol.

Atès el contingut en fibra, les crispetes afavoreixen el trànsit intestinal. A la vegada, posseeix un elevat contingut de vitamina E, un poderós antioxidant, beneficiós per a la nostra vista i la pell.

Tot i aquestes qualitats, cal tenir en compte el factor calòric de les crispetes, per la qual cosa, es tracta d’un producte apte per al consum ocasional i en quantitats limitades.

En forma de preparat alimentari, les qualitats de les crispetes poden variar radicalment, ja que podrien contenir greixos saturats, en utilitzar en la seva elaboració olis de palma o coco i mantegues. La quantitat de sodi també augmenta exponencialment. Recordem que la sal, en la justa mesura, serveix per potenciar el gust dels aliments, però que en excés contribueix negativament en la retenció de líquids i, consegüentment, en l’augment de pes corporal.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció