raftingEl Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida qualifica de positiu el balanç provisional del comportament turístic d’aquest estiu 2015 a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida. El director del Patronat, Juli Alegre, ha explicat que aquest serà un dels millors estius en el sector del càmping, que espera tancar la temporada amb un increment d’ocupació d’entre un 8 i un 10%. Alegre destaca especialment les inversions que han fet els establiments i com aquest esforç s’està traduint amb més capacitat d’atracció de clients i la seva fidelització. A més, des del mateix sector assenyalen que la intensa calor d’aquest estiu, sobretot al mes de juliol, els ha afavorit.

Les dades de l’INE del mes de juliol revelen també que els hotels han registrat una ocupació un 2,5% superior respecte el mateix mes de l’any passat. Segons aquestes xifres, el mes de juliol els establiments d’hoteleria de les comarques lleidatanes van registrar 169.403 pernoctacions, el millor balanç de pernoctacions dels darrers 4 anys durant aquest mes. El creixement registrat pel sector d’hoteleria de Lleida durant el mes de juliol també ha estat recollit per l’enquesta d’ocupació que mensualment elabora la Federació d’Hostaleria de Lleida, però en percentatges superiors als de l’INE.

Des de la Federació d’Hostaleria s’han mostrat satisfets amb el resultat d’aquest estiu i han subratllat també que s’ha notat un lleuger increment en la despesa que han fet els turistes en restauració.

Turisme rural i atractius principals

En el cas del turisme rural, el juliol l’ocupació va ser similar a la de l’any passat però a l’agost s’ha notat un increment d’entre el 5 i el 10%. Segons reflecteixen les dades de la Federació de Cases de Turisme Rural de les Terres de Lleida, el mes de juliol va tenir un comportament dispar, amb cases que van gaudir d’una ocupació molt bona mentre que altres van tenir una ocupació més baixa, fins i tot a la mateixa comarca. Malgrat tot, el balanç dels dos mesos és satisfactori i amb un increment de pernoctacions en relació amb la temporada anterior. Enguany també s’ha notat que els visitants han allargat una mica la seva estada respecte a altres anys.

Alegre també ha detallat altres dades com l’augment del 9,4% de persones que han accedit al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici a través del telefèric de l’estany Gento. El Parc ha constatat tant el mes de juny com el de juliol una afluència de visitants més gran que l’any anterior, especialmente per l’entrada de la Vall de Boí. Les xifres del mes d’agost, tot i que també són bones, encara no estan tancades. El nombre de visitants del mes de juliol d’enguany se situa en una xifra similar a la registrada el juliol del 2012, que va ser un dels anys bons, segons fonts del Parc Nacional.

També creixen al voltant d’un 10% les persones que han participats a activitats del Centre d’Observació de l’Univers d’Àger i els indicadors també apunten que hi ha hagut un increment de visitants en punts claus del turisme cultural com el romànic de la Vall de Boí o el monestir de Vallbona de les Monges, inclòs a la Ruta del Cister. Pel que fa al tren dels Llacs, l’increment ha estat del 27% per la incorporació d’un cinquè comboi que ha augmentat les places disponibles de 224 a 280 places, amb una ocupació acumulada del 98,82%.

Recuperació del turisme

El director del Patronat de Turisme ha destacat que es pot parlar d’una recuperació del turisme català i estatal, fet molt rellevant perquè representen el 80% del total de visitants a les comarques de Lleida. A falta de dades definitives, també s’ha constatat, assegura, un creixement del turisme internacional, sobretot francès, britànic i alemany.

D’altra banda, des de l’Associació de Turisme Actiu i Esports d’Aventura del Pallars Sobirà s’han mostrat satisfets respecte al funcionament de les activitats registrades aquest estiu i han destacat que s’estan complint els objectius fixats a l’inici de temporada d’incrementar en un 5% el nombre d’activitats registrades la campanya 2014, i han assenyalat que en algunes empreses el percentatge és superior aquesta temporada.

Per la seva banda, des del Consorci Segre-Rialb han coincidit també a destacar un augment d’usuaris aquest estiu respecte a l’any anterior, tot i que de moment no s’ha quantificat la xifra del major nombre de visitants. En aquest sentit, també han subratllat la major presència de turisme estranger procedent majoritàriament de França i del Benelux (Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg), que han estat allotjats a l’entorn de l’embassament. Finalment han destacat també el major interès per l’oferta d’activitats que han mostrat molts visitants que es trobaven de pas d’anada o de tornada cap a Andorra. Pel que fa al Parc Olímpic del Segre, aquest l’estiu ha tingut un comportament molt similar a l’estiu de l’any passat, amb l’inconvenient que el mal temps anunciat per al cap de setmana del 15 d’agost va restar públic.

Una oferta de 59.000 places aquest any 2015

L’oferta d’allotjament turístic reglat per a aquest any 2015 a les comarques de Lleida (entre hotels, càmpings, turisme rural, apartaments turístics, refugis, instal·lacions juvenils i albergs) se situa en 1.284 establiments i 58.983 places, una xifra molt similar a la de la temporada anterior. Aquest estiu, es calcula que més de 1.500 places del sector de l’hoteleria situades en proximitat de les estacions d’esquí, principalment a la zona de la Val d’Aran, no han estat operatives, amb la qual cosa l’oferta d’allotjament turístic s’ha situat al voltant de les 57.500 places.

Text: ràdioSeu. Foto: Parc del Segre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada