Creix la preocupació a l’Aran pels atacs de l’ós Cachou, que ha matat una altra euga

El Conselh Generau d’Aran ha certificat aquest dimarts al migdia un nou atac mortal de l’ós Cachou contra bestiar equí, que ja és el quart en menys de dues setmanes, des del 4 de setembre passat. En aquesta ocasió, el conflictiu exemplar ha matat i devorat una euga jove, de només 20 mesos, dins del terme municipal de la capital aranesa, Vielha e Mijaran. Els fets s’han produït aquesta nit passada.

Davant aquesta situació d’emergència, està previst que el grup de treball tècnic es reuneixi d’urgència per “valorar la qualificació de Cachou com a ós condicionat per recursos tròfics d’origen humà” i per avaluar “les mesures a prendre”, segons ha avançat el Conselh Generau en un comunicat.

El conseller de Territori, Paisatge i Gestió ambiental, Francisco Bruna, ha mostrat el seu “sentiment d’impotència amb aquests atacs reiterats”. Per Bruna, el problema principal és que “els protocols a seguir estan molt allunyats de la realitat dels ramaders”. Per les mesures que s’hi contempla, hi afegeix “aquest protocol pot funcionar amb un altre bestiar, però no amb l’equí”, perquè en aquests casos “la prevenció és molt difícil, ja que no és viable agrupar-los i protegir-los a la nit com es fa amb l’oví”. A més a més, “els moviments nocturns dels óssos són imprevisibles i el decalatge de la recepció del senyal del collar GPS fa molt difícil la protecció efectiva d’aquest bestiar”, remarca el conseller aranès.

El protocol d’intervenció en óssos conflictius, consensuat l’any passat per totes les administracions implicades, consta de tres fases amb diferents nivells d’agressivitat cap als plantígrads per -en teoria- modificar-ne el seu comportament vers el bestiar. A l’última fase contempla que aquests exemplars conflictius siguin expulsats dels Pirineus, malgrat que fins ara no s’ha fet efectiva amb aquells en què hi ha evidències reiterades d’aquest comportament, com és el cas de Goiat i, ara, Cachou.

WWF Espanya pressiona l’Estat perquè rebutgi les extraccions

Malgrat els continus atacs, els grups ecologistes segueixen mostrant-se en contra de l’extracció de cap dels óssos alliberats als Pirineus. Aquest dimarts mateix -poc abans que es conegués la nova víctima mortal de Cachou- l’entitat conservacionista lleidatana Ipcena ha afirmat que en aquest cas la solució passa perquè “s’activin de forma urgent i continuada les accions dissuasives” per foragitar-lo dels llocs on hi ha ramaderia extensiva.

Paral·lelament, la Wold Wildlife Fund (WWF) d’Espanya ha tramès una carta a la ministra espanyola i al Secretari d’estat de Medi Ambient en què els demana “que rebutgin qualsevol acció per expulsar l’ós Goiat o qualsevol altre os dels Pirineus. El Secretari General d’aquesta organització a Espanya, Juan Carlos del Olmo, coincideix amb Ipcena a dir que, malgrat els continus danys als ramaders pirinencs, l’única solució que contemplen és “augmentar les mesures de protecció de la ramaderia pirinenca i els ajuts a les indemnitzacions”.

WWF va més enllà i qualifica d'”èxit” el protocol per “reconduir” la conducta de Goiat. L’associació ho justifica tot assegurant enguany “han disminuït els atacs a bestiar boví”, malgrat que el plantígrad ha seguit matant de manera continuada bestiar equí i oví i ha augmentat l’àmbit geogràfic en el qual ataca.

TOTES LES NOTÍCIES