Creix la demanda de trasllats per als malalts de càncer

El president d’Assandca, Josep Saravia, s’ha citat amb representants del Ministeri de Salut, Afers socials i Ocupació per tractar d’arribar a un acord per compartir les despeses dels trasllats dels malalts de càncer que han de rebre tractament fora d’Andorra. Saravia ha explicat que encara no ha pogut parlar a fons sobre el tema amb el Ministeri, però que l’Associació Andorrana Contra el Càncer ha rebut un augment de la demanda per a aquest servei –el primer projecte que va tirar endavant l’entitat– i que demanarà al Ministeri un repartiment de la despesa perquè, tot i que la CASS assumeix el tractament, no ho fa amb el desplaçament o l’atenció domiciliària. El projecte de desplaçaments a Barcelona de l’Assandca es finança mitjançant esdeveniments com el de la Caminada Popular. 

“Va ser tot un èxit”, ha explicat Saravia sobre la Caminada Popular d’Assandca, un esdeveniment que va aplegar “730 o 740 persones” i que va esgotar la tirada de 1.000 samarretes. La recaptació de 3.449 euros d’enguany servirà per continuar finançant la segona fase del projecte iniciat per Assandca de transport sanitari cap a Barcelona per a malalts de càncer que reben el tractament fora d’Andorra. Normalment això suposa uns 60 o 70 viatges al mes, però aquest mes la demanda ha pujat a 80 o 90 i encara no ha acabat, tot i que l’associació no sap si és perquè la gent ho està demanant més freqüentment o perquè hi ha més necessitat, però en qualsevol cas no va a la baixa.

L’esperança per a Assandca, no obstant això, és que els malalts es puguin beneficiar dels serveis de l’empresa estrangera que fa unes setmanes va anunciar que s’instal·laria al Principat per donar tractaments de radioteràpia. Si això fos així, des de l’associació creuen que es podria captar més voluntaris i tirar endavant també el projecte per oferir acompanyament als malalts. Això seria especialment important per a Saravia, perquè tot i aconseguir finançar el trasllat, l’associació no troba voluntaris que puguin acompanyar els malalts amb problemes de mobilitat en hores de feina.

“Hem d’anar engranant els mecanismes, crec que trobarem una solució per a tots ells”, ha afegit Saravia. El president d’Assandca ja ha començat les converses amb el Ministeri de Salut per aconseguir compartir la despesa, ja que des de l’associació interpreten que el tractament del malalt de càncer inclou serveis paral·lels als mèdics pròpiament dits. De moment, encara no s’ha produït la trobada per negociar-ho, però Assandca ja ha rebut l’oferta de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) per ajudar en els casos de persones amb problemes de mobilitat. “Se’ns ha obert una altra porta”, ha celebrat Saravia.

D’altra banda Assandca continua treballant també per oferir pisos d’altres fundacions a Barcelona als malalts que no poden suportar un viatge d’anada i tornada en un dia per rebre el tractament. De moment es cobreixen les necessitats i, si en un futur alguns d’aquests tractaments es traslladessin a França, com han avançat a l’associació des del Ministeri, la voluntat d’Assandca és també continuar oferint aquestes opcions.

Text: ANA

TOTES LES NOTÍCIES