“Creatura”, d’Elena Martín

Després de passar per la passada Quinzena dels Cineastes, secció paral·lela del Festival de Canes, “Creatura”, de la cineasta catalana Elena Martín Gimeno arriba als cinemes. La jove directora d’aquella pel·lícula feta des de la immediatesa del moment errant i de desorientació personal d’ella mateixa d’estada d’Erasmus a Berlín, “Julia Ist” (2017), lidera ara amb “Creatura” una desinhibida i dolorosa indagació sobre el desig sexual femení.

“Creatura” retrata la tortuosa sexualitat femenina a través de l’autoretrat de la seva protagonista, interpretada de nou per ella mateixa, en tres edats diferents – infància, adolescència i joventut-. Després d’haver-se mudat amb el seu xicot (Oriol Pla) a la seva nova llar a l’Empordà, la Mila (Elena Martin) viu d’una forma conflictiva, estranya i inexplicable el seu desig sexual. Una preocupació que li provoca una urticària instantània, una reacció del cos que sembla respondre a aquest desajustament orgànic.

Aquest viatge a l’interior d’una mateixa la duu a regirar experiències de la seva infància i adolescència en diferents flashbacks. El resultat és un mosaic trencat conformat per les tres edats d’una dona – els 30, 15 i 5 anys -, per a intentar resoldre pulsions, inquietuds i recels sobre el desvetllament i l’acompliment de la sexualitat femenina. Un estat d’insatisfacció i d’angoixa permanent que esbossen la complexitat de l’etern femení, sovint indesxifrable. Completen el repartiment d’aquesta notable i valenta proposta cinematogràfica Clara Segura, Àlex Brendemühl i Clàudia Malagelada.

Deixa un comentari

TOTES LES NOTÍCIES