Cornella diu que té el ‘temor’ que la rebaixa de la cessió del sòl sigui ‘un vestit fet a mida’

La sessió de Consell de Comú d’Andorra la Vella d’aquest dijous ha tingut com a eix central la rebaixa de la cessió de terreny en sòl urbà consolidat al 0%. La majoria comunal ha defensat aquesta rebaixa i el grup de DA els ha donat suport, mentre que el grup socialdemòcrata s’hi ha manifestat totalment en contra. De fet, el conseller Marc Cornella ha indicat que ‘si només se’n beneficien unes poques finques, s’alimenta el nostre temor que sigui un vestit fet a mida’. A aquesta insinuació diversos membres de la majoria i també els de l’oposició de DA s’han defensat rebutjant aquestes ‘calúmnies’, i la cònsol major Rosa Ferrer ha afegit que ‘ha insinuat que aquest Comú és corrupte, i només puc dir que Cree el ladrón que todos son de su condición’.

Ja s’havia anunciat que la majoria comunal d’Andorra la Vella proposaria la rebaixa de la cessió en sòl urbà consolidat fins al 0%, ja que des de la capital es considera que el seu pla d’urbanisme va fer una classificació prou estricta que els permet aquesta rebaixa. La resposta del grup comunal socialdemòcrata, però, no hi ha estat favorable. No només discrepen del percentatge establert perquè consideren que és un greuge comparatiu amb els qui ja hagin pagat per aquest concepte, sinó que a més sospiten que aquesta mesura sigui ‘un vestit fet a mida’.

El conseller socialdemòcrata Marc Cornella ha dit durant la sessió de Consell de Comú que ‘si només es poden beneficiar de la mesura unes poques finques comptades amb els dits de la mà, s’alimenta els nostres temors que sigui un vestit fet a mida’, i ha afegit que ‘què pensarà la població si transcorreguts els mesos de la moratòria només s’hi haguessin acollit a la mesura un o dos propietaris, i a més coneguts?’.

Les paraules del conseller han estat molt mal rebudes pels membres de la majoria comunal i també pels consellers de Demòcrates per Andorra que han donat suport a la mesura. La cònsol major, Rosa Ferrer, ha advertit al conseller que ‘van fort i se’ls poden girar en contra les acusacions’, i també li ha dit que ‘calumniar des de la ignorància és molt fàcil’. També han intervingut en aquest sentit el cònsol menor, Jordi Minguillón, que ha apuntat que ‘ens ofenen les insinuacions perquè mostren desconfiança’, i el conseller demòcrata, Carles Torralba, que ha considerat el comentari ‘fora de lloc’. El conseller d’Esports i Joventut, Marc Pons, també ha volgut respondre a les acusacions del socialdemòcrata i ha criticat la ‘dialèctica i que s’abanderin de l’opinió de la ciutadania pel fet de ser del PS’, a més ha afegit que el fet de ser socialdemòcrata no vol dir que siguin els defensors dels ciutadans.

Les crítiques dels socialdemòcrates per aquesta modificació de la cessió en sòl urbà consolidat també han fet referència a la quantitat de diners que la corporació deixarà d’ingressar, i han apuntat que aquests es podrien fer servir per amortitzar les hipoteques del Casal Calones o l’edifici del Comú. A això, però, la cònsol hi ha respost taxativament assegurant que seria il·legal ja que el que es rep per concepte de cessió en sòl urbà consolidat només es pot fer servir per a la creació de nous equipaments i mai per eixugar el deute del Comú.

El suggeriment que sí que han fet els socialdemòcrates i ha compartit la cònsol és el de modificar també les taules de valoració de la construcció que marquen els impostos que s’han de pagar en aquests conceptes. En aquest sentit la cònsol ha assegurat que ja s’està treballant en la qüestió.

Durant la sessió d’aquest dijous el conseller Marc Cornella també ha apuntat que ‘som l’única oposició constructiva d’Andorra la Vella’, i a això hi ha respost també els demòcrates i la majoria. La consellera demòcrata Neus Farré ha indicat que ‘nosaltres fem feina de dia a dia i som coherents amb la nostra feina’, i el conseller Carles Torralba ha assegurat que ‘si no som oposició constructiva, el que no serem és destructiva’. La cònsol major, ha dit que ‘permeti’m que em guardi el que penso de la seva oposició constructiva’.

També ha estat objecte de disputa durant la sessió el fet de l’assistència dels socialdemòcrates a les diferents comissions de treball. La cònsol els ha recordat un cop més que hi ha informació de la que no se n’assabenten perquè no hi van i el conseller socialdemòcrata Marc Cornella ha contestat que ‘no podem assistir perquè no tot és la política i hem de combinar-ho amb la vida familiar i laboral’, i que intenten assistir al màxim de comissions possibles. En aquest aspecte el conseller Marc Pons també ha volgut intervenir i ha dit que ‘ningú us va obligar a presentar-vos a les eleccions’ i que per tant si ho van fer ja sabien el que comportava.

Comissió ad hoc politico-tècnica

L’altre punt de la sessió de Consell de Comú d’aquest dijous ha estat la creació d’una comissió ad hoc politico-tècnica que comptarà amb la participació dels cònsols, la consellera de Finances i un conseller de cada grup polític de la minoria per treballar els temes que no s’estudien dins les altres comissions. La cònsol major ha indicat que han volgut crear aquesta comissió per donar més transparència i fer arribar tota la informació als grups de l’oposició.

4 comentaris

  1. Com una cònsol pot no defensar els interessos del Comú? Com una cònsol pot eliminar una renda com aquesta? Una renda que a part de controlar un sector tan perillós com la construcció, afavoreix el sustentament de les arques comunals? Ens hem begut l’enteniment? El govern ha actuat de forma irresponsable i cobarda cedint aquesta decisió als comuns, i més tenint en compte que hi ha dirigents d’aquest nivell.

  2. Tomàs no diguis tonteries i no confonguis als lectors, que ja em vist la maleabilitat de la ment andorrana. La eliminació de la cessió del 15%, a part de representar una injustícia flagrant per aquells que han pagat aquesta cessió, representa un pas enrere inacceptable. No és només que l’estat deixi d’ingressar uns diners que actualment són molt necessaris, ni tan sols és per la inseguretat jurídica que proporciona de cara als possibles inversors forans. És sobretot perquè fent això, tota la moratòria amb les seves corresponents misèries no hauran servit de res. No haurà servit de res consumir el creixement natural del país dels següents 20 anys en menys de la meitat de temps, no hauran servit de res les aberracions estètiques de molts dels edificis projectats i edificats en aquest període, ni haurà servit de res aquest estancament de l’economia andorrana, que no ens enganyem: és en gran part degut al descontrol generat a partir de la moratòria. I el més important de tot: no haurà servit per res destrossar la nostra Andorra. I tot per la manca de principis de uns mals andorrans incapaços de generar riquesa si no és venent-se la terra, que per herència els hi ha tocat. Perquè una sola generació d’andorrans sense formació ni capacitats per gestionar el patrimoni, han tingut necessitats d’emular un nivell de vida sumptuós fins a l’insult, una falta de respecte cap a qualsevol habitant del país i sobretot, una falta de respecte vers als seus pares i als seus fills: LA GENERACIÓ PERDUDA d’Andorra. Així que Tomàs, no diguis ruqueries i deixa al marge els partidismes quan es tracta de criticar una actuació tan deplorable i estúpida com aquesta.

  3. El PS en la seva línia, tot el que fan els altres obeeix a una raó obscura i només ells ho fan tot en favor de l’interès general.

  4. La princesa del pueblo com sempre histrionica i cridanera. El Chiquito del barri antic explicant chistes, el Vila i la d’Escaldes mirant cap al cel. Sort que el Marc fa oposició

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES