Coordinació transfronterera per lluitar contra les espècies invasores

coipu

Tècnics i Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i membres l’Office National de la Chasse et de la Faune Sauvage del Govern Francès (ONCFS) han mantingut avui una jornada de treball al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà per compartir coneixement i experiències sobre les principals espècies invasores presents a banda i banda de la frontera. Aquesta trobada s’emmarca dins del conveni de col·laboració que el Cos d’Agents Rurals manté amb l’ONCFS amb  la finalitat de millorar l’eficàcia dels serveis i el desenvolupament d’accions comunes a l’espai transfronterer (Pirineus) en temes com la vigilància, la formació i el coneixement relacionats amb matèria de medi natural.

 Les xerrades s’han concentrat a explicar l’expansió actual  de les espècies invasores  i l’impacte per  als nostres ecosistemes i  per a  l’activitat socioeconòmica de la zona. Així, els tècnics del servei de Biodiversitat han explicat el treball que estan realitzant a nivell de gestió per eliminar, reduir i frenar-ne l’expansió.  Per la seva banda, els Agents Rurals han exposat la seva experiència en casos concrets, els diferents sistemes de captura  que utilitzen i les dificultats que comporta l’execució de les mesures de gestió sobre el terreny. També s’ha parlat sobre el comerç i la tinença d’aquestes espècies amb els riscos que comporta el seu possible abandonament.
 
Exemplar de coipú capturat pels Agents Rurals
Per la seva banda, els francesos han volgut explicar també la seva experiència en espècies invasores, que també són presents a Catalunya, com pot ser el coipú. Concretament, les espècies tractades durant la jornada han estat el cargol poma, la vespa velutina, el visó americà, el musclo zebrat i el silur.
 
El Departament d’Agricultura treballa per evitar que proliferin a Catalunya animals com aquests, perquè com a espècies invasores són un problema ecològic de primera magnitud i generen grans pèrdues econòmiques. El personal del Departament intervé des de la captura fins a diferents tipus de tractaments per evitar que proliferin i, si l’espècie està molt estesa, treballen amb l’objectiu d’aconseguir frenar la seva expansió. Es tracta en cada cas concret d’activar les prioritats d’intervenció sobre espècies, espais d’actuació i opcions de gestió més adients.
 
Així, des del Departament s’actua en la lluita contra espècies invasores en dos fronts: el primer, treballant en la seva prevenció, perquè conèixer quines són les espècies invasores i les problemàtiques que originen, és una eina potent i bàsica per poder-les controlar i intentar eradicar; el segon front d’actuació del Departament és la lluita contra la tinença, la circulació i l’alliberament de les espècies invasores.
 

TOTES LES NOTÍCIES