cudiaEn una zona rural pròxima a la ciutat de Maó (Menorca), jau ocult per la vegetació el poblat talaiòtic de Sa Cudia Cremada. El jaciment arqueològic datat de finals de l’edat del Bronze va estar ocupat fins l’arribada dels romans a les Balears l’any 123 aC., moment en que la influència colonial va provocar una transformació social. Encara avui en dia són visibles les restes de tres talaiots, possibles torres defensives, al voltant de les quals es va organitzar el poblat. Entre les cases circulars en destaca una, l’anomenat recinte de taula. Aquest és un tipus d’edifici, exclusiu de Menorca, característic per la seva planta en forma de ferrada amb una columna monolítica al centre sobre la que hi reposa un gran capitell, donant l’aparença d’una taula o T. Per la seva excepcionalitat i el caràcter únic en cada poblat, aquesta construcció ha estat associada a un possible santuari o indret de culte, si bé, encara es desconeix la seva funcionalitat exacta.

No és en va doncs que, enguany, l’associació Sa Cudia Cremada Fieldschool Archaeology hagi iniciat els treballs d’excavació arqueològica del poblat precisament en aquest edifici, possiblement el darrer recinte de taula que encara mai ha estat excavat a l’illa. Els treballs tenen per objectiu revelar, amb l’ús de metodologia arqueològica moderna, aquells aspectes encara avui desconeguts sobre aquestes edificacions religioses. De fet, tot i l’aparent bon estat de conservació del recinte de taula, no s’apreciava l’element monolític central. Ha estat en la campanya iniciada el més d’agost d’enguany quan s’ha pogut desenterrar part del monument que encara es troba in situ però fragmentat.

En aquest context, l’empresa pirinenca ReGiraRocs ha ofert el seu suport a la iniciativa de Sa Cudia Cremada, proposta que ha estat ben rebuda pels seus organitzadors. Durant les properes setmanes, arqueòlegs de l’empresa viatjaran a l’illa per aportar suport tècnic i la seva experiència a la campanya d’enguany. De fet, ReGiraRocs paral·lelament a la seva activitat empresarial desenvolupa accions de mecenatge anual a projectes de temàtica pirinenca o a iniciatives culturals i ambientals que per les seves característiques les facin innovadores. En aquests casos, el suport de l’empresa pot incloure tant contribucions econòmiques, com la cessió de material o la incorporació al projecte de tècnics de ReGiraRocs com n’és exemple el present cas. Alhora, la participació també es planteja amb una voluntat divulgativa per apropar les ciències socials i naturals a la societat. Podeu seguir l’evolució d’aquests i d’altres treballs a través del facebook de ReGiraRocs i properament a la seva pàgina web.

El treball cooperatiu que es desenvoluparà durant les properes setmanes no només contribuirà a l’estudi, investigació i posada en valor del jaciment de Sa Cudia Cremada, sinó que també permetrà l’intercanvi de coneixements i sistemes de treball entre ambdós equips. De fet, l’associació Sa Cudia Cremada ha impulsat una iniciativa innovadora de finançament de les excavacions distribuït entre la subvenció del Consell Insular de Menorca, les matrícules dels estudiants que assisteixen als seus cursos i finalment el mircomecenatge a través de la plataforma britànica DigVentures.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada