Conveni sobre les comunicacions marítimes per a vaixells andorrans

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, i el tresorer del Club Nàutic d’Andorra, David Rabella, han presentat aquest migdia un conveni que permet l’entrada en funcionament de l’ús de codis de comunicacions marítimes per a embarcacions d’esbarjo i esportives amb matrícula del Principat. Actualment hi ha unes 400 embarcacions d’aquest tipus registrades al país, i es calcula que una seixantena d’aquestes naveguen en alta mar i necessiten un sistema de comunicació en cas de rescat.

Tot i que no es tracta d’un sistema obligatori, sí que se’n recomana el seu ús. Fins ara, per poder-lo obtenir, les embarcacions andorranes o bé havien de canviar la matrícula a països com França o Espanya per poder utilitzar els seus canals d’identificació, o bé havien de demanar una cessió extraordinària a aquestes administracions per poder estar coberts tot i mantenir la matrícula del Principat.

El nou reglament, ja publicat al BOPA, permet l’emissió de llicències per autoritzar estacions ràdio en vaixells andorrans i autoritza l’ús de ràdio balises marítimes amb distintiu d’Andorra (un sistema internacional de comunicació per a casos d’emergència anomenat Cospas-Sarsat i regulat per la Unió Internacional de Telecomunicacions).

Andorra Telecom és qui registra les dades dels usuaris i el Club Nàutic d’Andorra oferirà una formació reglada i homologada per organismes internacionals sobre com funcionen aquests sistemes d’emergència. Tindrà un cost de 100 euros.