Conveni per a la instal·lació d’una estació meteorològica automàtica a Fígols i Alinyà

meteoEl director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, i la directora de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Marta Lacambra, han signat un conveni de col·laboració per a la instal·lació d’una estació meteorològica automàtica al municipi de Fígols i Alinyà, a l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà (Alt Urgell).

Aquest nou equipament disposa de sensors d’interès meteorològic per a la mesura de la temperatura, la humitat relativa de l’aire i la precipitació, i respon, principalment, a la necessitat de donar suport al projecte “Operació CO2”, del programa Life+ de la Unió Europea, en el qual participa la Fundació Catalunya− La Pedrera, i de disposar de dades meteorològiques a mitja muntanya. Aquest projecte Life+ té per objectiu demostrar la viabilitat de projectes forestals i agroforestals per al segrest de carboni atmosfèric a Europa. Aquest projecte podria contribuir de manera significativa en la lluita contra el canvi climàtic global, i consisteix en l’execució de 3 proves pilot en 3 zones diferents de la Península Ibèrica on s’assajaran diferents combinacions de cultius i es realitzaran proves de restauració de sòls. Les accions pilot previstes a la Muntanya d’Alinyà consisteixen en la restauració de zones amb problemes d’estabilitat de sòl plantant combinacions de plantes aromàtiques, arbres fruiters i arbres destinats a la producció de fustes nobles, i en la gestió de masses forestals de pi roig per afavorir l’increment de la fixació de carboni a mitjà termini. Totes les feines les executa la Fundació Integra Pirineus, el primer Centre Especial de Treball de l’Alt Urgell que busca la inclusió social i laboral de persones en situació de risc amb especial atenció a persones amb discapacitat psíquica i malaltia mental.

Per la seva ubicació i representativitat l’estació meteorològica automàtica també permetrà donar resposta a una zona més àmplia del territori. Les dades subministrades pels sensors s’enregistren cada 30 minuts, i s’envien a la seu central del SMC cada mitja hora a través de comunicacions GPRS. Tot seguit, els valors s’emmagatzemen a la base de dades del SMC i se sotmeten als diversos controls de qualitat establerts.

La Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA)

La nova estació, amb el nom deY4-Alinyà, quedarà integrada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que gestiona el Servei Meteorològic de Catalunya, la qual passarà a disposar de 172 EMA equipades amb sensors que mesuren les principals variables meteorològiques a nombrosos indrets del país. Les dades proporcionades pels equipaments s’incorporen a una base de dades que permet realitzar tasques de vigilància meteorològica i estudis climàtics, entre d’altres.

Espai Natura de Muntanyà d’Alinyà

L’Espai Natura Muntanya d’Alinyà, propietat de la Fundació Catalunya-La Pedrera, està situada entre la serra del Cadí i el riu Segre, i és la finca privada més gran de Catalunya. Les seves més de 5.000 ha, entre 500 i 2.380 m d’altitud, i el seu relleu accidentat, li donen una diversitat d’ambients superlativa. Pastures, rius, boscos, cims, penya-segats i tarteres formen un conjunt d’una excepcional riquesa ecològica i paisatgística, on la gran fauna pirinenca viu en harmonia amb la població local. Des de la seva adquisició, l’any 1999, s’hi han anat desenvolupant nombrosos projectes i activitats, d’acord amb els objectius generals d’actuació en matèria de territori i conservació de la natura que la Fundació també du a terme als altres espais propis que gestiona arreu de Catalunya. La seva xarxa de 24 espais naturals ha esdevingut un model pioner i és un referent destacat en gestió i protecció del territori.

Un dels projectes més recents és el Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya d’Alinyà, fruit de la col·laboració entre la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Catalunya-La Pedrera, i posa a disposició dels estudiants i investigadors diferents equipaments per a què es puguin desenvolupar treballs de recerca, com ara un laboratori equipat amb el material necessari a la borda del Ribatell, plataformes d’observació o aquesta nova estació meteorològica, entre d’altres. Durant el curs 2012-2013 van realitzar estades de recerca un total de 100 persones, entre estudiants i professors. El curs 2013-2014 ja s’ha arribat a 350 persones.

Tota la informació d’aquesta estació es pot consultar a la pàgina web del SMC: www.meteo.cat i a la web de Fundació Catalunya-La Pedrera:www.fundaciocatalunya-lapedrera.com.

TOTES LES NOTÍCIES