Conveni entre Unicef i Andorra Esports Clúster contra l’abús sexual en infants

Els responsables d'Unicef i d'Andorra Esports Clúster segellant el conveni (Unicef Andorra)
Els responsables d’Unicef i d’Andorra Esports Clúster segellant el conveni (Unicef Andorra)

Aquest dimecres, 19 de juliol, Andorra Esports Clúster i Unicef Andorra han signat un conveni, per primera vegada, per a treballar conjuntament per a la protecció dels infants contra l’abús sexual. Aquest conveni anual tindrà l’objectiu d’unir esforços per a recaptar fons per als projectes d’Unicef Andorra i per al finançament del 50% de l’estudi de la violència sexual en l’esport a Andorra, liderat per Andorra Esports Clúster.

L’abús sexual infantil és un problema molt greu que afecta nens, nenes i adolescents de totes les edats. Segons indica Unicef Andorra, és responsabilitat de tots els adults prevenir l’abús sexual, per això tothom té el deure d’abordar-lo, també des de l’àmbit de l’esport.

L’abús sexual infantil és una de les vulneracions dels drets més greus que poden succeir, com així ho recorda l’article 34 de la Convenció dels drets de l’infant:

  1. PROTECCIÓ CONTRA L’ABÚS SEXUAL: El govern ha de protegir els infants de l’explotació i de l’abús sexual, inclosa la prostitució i la pornografia (forçar els infants a tenir relacions sexuals per diners, o a sortir en fotografies o pel·lícules practicant actes sexuals).

Aquest abús posa en evidència que l’entorn que hauria d’haver estat protector ha fallat, i per això és tan important una actuació eficaç per a prevenir-lo o detectar-lo com més aviat millor.

Les dades generals de població infantil i adolescent reflecteixen que al voltant d’un 20% dels nens, nenes i adolescents sofreixen alguna forma de violència sexual abans de complir 18 anys (dada de la campanya “Un de cada cinc” del Consell d’Europa).

En l’àmbit de l’esport es poden donar situacions específiques de risc d’abús sexual: l’abús de poder per part dels entrenadors i entrenadores, altres professionals o esportistes o, fins i tot, per part d’altres nens, nenes i adolescents; els viatges, concentracions i competicions sense supervisió familiar; la pèrdua de límits respecte al contacte físic… són escenaris que s’han de vigilar.

Unicef Andorra i Andorra Esports Clúster comparteixen la necessitat de posar fi a la violència contra els infants i la urgència de conèixer dades pròpies sobre abús sexual a l’esport, perquè “per a millorar alguna cosa, primer cal mesurar-la”, argumenten des de l’ONG.

TOTES LES NOTÍCIES