Continuen les tasques de perforació del túnel de Tresponts

El Departament de Territori i Sostenibilitat continua les tasques de perforació del túnel de Tresponts, peça clau en les obres de condicionament i millora de la carretera C-14 a l’Alt Urgell que estan en marxa des de la tardor passada. El futur túnel, als termes d’Organyà i Fígols i Alinyà, tindrà una longitud d’1,3 quilòmetres i permetrà millorar el traçat per un tram sinuós del congost de Tresponts.

Per la composició del terreny, el primer tram d’entre 15 i 20 metres de cada costat del túnel es construeix amb mitjans mecànics i la resta, es farà amb voladures. Es preveu que el túnel i les galeries quedin excavades la primavera de l’any que ve.

L’obra, amb una inversió de 35,4 MEUR i un termini d’execució de 36 mesos, abasta un tram de prop de 3 quilòmetres, entre la sortida del nucli d’Organyà i el túnel existent del Montant de Tost, just abans de la intersecció amb la carretera LV-4001.

 

Millora de la seguretat

El nou túnel es construeix per millorar el traçat de la carretera existent. La secció de la infraestructura serà de 12,5 metres d’ample per uns 8 metres d’alçada, amb dos carrils de circulació de 3,5 metres d’amplada, un per sentit, una mitjana d’1 metre, voreres també d’1 metre i vorals d’1,25 metres. Així mateix, es construiran dues galeries d’evacuació i s’habilitaran sortides des del túnel a les galeries cada 250 metres, aproximadament.

D’altra banda, la calçada s’ampliarà fins als 10 metres d’amplada, amb dos carrils, un per sentit, de 3,5 metres i  vorals d’ 1,5 metres, per tal de millorar la seguretat en tot aquest tram. Per encabir la nova plataforma, donada la singularitat orogràfica d’aquesta zona, es construeix, en el costat de la carretera més proper al riu, un mur d’escullera de 100 metres de longitud per 1,5 metres d’ample,  i cinc trams de voladissos de com a màxim 2 metres d’ample.

A més, a la banda més propera a Organyà, s’eixamplarà la calçada d’un túnel existent de 51,5 metres de longitud, per adaptar-lo a la resta. La nova secció serà d’11,50 metres d’amplada per 7,50 metres d’altura.