Confirmat el pas de l’Alt Pirineu i Aran a la fase 2 de la desescalada

El mercat establert al passeig de Joan Brudieu de la Seu d'Urgell
El mercat establert al passeig de Joan Brudieu de la Seu d’Urgell. Foto: RàdioSeu

El Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya ha comunicat aquest divendres que accepta la proposta del Govern de la Generalitat de Catalunya perquè la regió de l’Alt Pirineu i Aran passi aquest dilluns dia 25 a la fase 2 de desescalada, juntament amb les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona.

El govern estatal també ha confirmat el pas de tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona a la fase 1, a la qual es mantindran una setmana més les regions de Lleida, Catalunya Central i Girona, que hi van entrar aquest dilluns passat juntament amb les comarques metropolitanes de l’Alt Penedès i el Garraf.

A l’hora de fer l’anunci, el ministre espanyol de Sanitat, Salvador Illa, ha agraït la tasca de cooperació feta per les comunitats perquè considera que “no només estem sortint d’aquesta situació, sinó que n’estem sortint més forts”. Illa ha tornat a apel·lar a la responsabilitat individual per continuar seguint els criteris sanitaris en aquesta fase “complexa”, i adverteix que “cada pas que donem ha de ser un pas segur”. Per això, des de totes les institucions s’ha insistit en la crida perquè la població mantingui les mesures elementals de protecció, com són ús de la mascareta, mantenir la distància de seguretat i rentar-se les mans de manera freqüent.

 

Què es pot fer a la fase 2?
La fase 2 elimina les franges horàries de sortida, excepte la reservada als col•lectius vulnerables, entre els quals hi ha la gent gran (10.00-12.00 i 19.00-20.00 h).

Les reunions –ja siguin a l’exterior o bé dins de domicilis- podran ser ara de fins a 15 persones. També es permet des d’ara celebrar casaments, amb un màxim de 100 persones a l’aire lliure i 50 a l’interior. Per contra, en aquesta fase no es permet encara els desplaçaments a regions sanitàries veïnes, tret dels supòsits excepcionals autoritzats.

L’aforament dels restaurants s’amplia fins al 40%. Els cinemes i teatres podran reobrir, de moment amb 1/3 de l’aforament. Es permetran espectacles de fins a 400 persones en recintes oberts i de fins a 50 en recintes tancats, sempre mantenint les distàncies i mesures d’higiene. També es permet visitar monuments i sales d’exposicions, però les discoteques i pubs encara no podran obrir.

Als enterraments o a les vetlles hi podran assistir fins a 25 persones (15 si és en un espai interior). L’aforament dels llocs de culte podrà ser ara del 50%, tot superant el terç de l’etapa anterior.

Les piscines recreatives poden obrir amb un terç (33%) de l’aforament, però no es podrà accedir a les dutxes dels vestidors i s’haurà de garantir sempre la distància de seguretat. A més a més, els espais que tinguin un contacte freqüent amb les mans d’usuaris –com ara poms de porta o baranes-, s’hauran de desinfectar tres vegades al dia com a mínim.

També es limita encara a 1/3 de l’aforament les zones comunes d’hotels i establiments turístics, que tot això ja podran obrir aquests espais. Es permetrà celebrar congressos, trobades, reunions de negocis i conferències –promoguts per entitats públiques o privades- de fins a 50 persones en pavellons o sales.

Pel que fa a centres comercials, hi podrà haver només un 40% d’aforament dins de cada establiment i d’un 30% als espais comuns, on només es podrà transitar i els clients no s’hi podran quedar quiets.

En el cas d’esportistes professionals, es permet reprendre les lligues professionals “sempre i quan l’evolució de la pandèmia ho permeti”. Això sí, la competició serà a porta tancada i sense públic. A més a més, es permetrà “l’entrenament total” amb fins a 14 esportistes. Els esportistes integrats en clubs no professionals podran fer entrenaments bàsics, individuals i amb mesures de prevenció.

Pel que fa a les residències, des de Sanitat han volgut aclarir que es permetran les visites de familiars, però “preferentment, en supòsits excepcionals”, que fan referència “al final de la vida” o bé per “alleujaments per descompensació neurocognitiva del resident”.

Canvis als municipis de menys de 10.000 habitants que segueixin a la fase 1
El govern estatal, d’altra banda, ha anunciat alguns canvis per als ajuntaments de menys de 10.000 habitants (o amb una densitat de menys de 100 hab/km) que segueixin a la fase 1, com és el cas de molts municipis de les regions de Lleida, la Catalunya Central i Girona. D’una banda, aquests termes també podran eliminar ja les franges horàries, una mesura prevista a la fase 2. A més a més, no serà obligatori només un acompanyant en el cas dels nens. L’activitat es podrà practicar en el terme municipal o a una distància màxima de cinc quilòmetres, incloent municipis del costat, però sempre que també siguin de menys de 10.000 habitants.

D’altres mesures de flexibilització per a aquests municipis són que podran obrir bars i restaurants per al consum a l’interior, sempre que no superin el 40% de l’aforament, es faci preferentment en taules i amb reserva prèvia. No s’admetrà, en canvi, l’autoservei a la barra. El servei de terrassa es mantindrà tal i com està previst en la fase 1. Els ajuntaments podran autoritzar mercats ambulants.

Queden fora d’aquesta ordre els municipis de menys de 10.000 habitants que tinguin un nucli urbà consolidat enganxat a un altre municipi més gran, o aquells en què la suma de les dues poblacions sigui superior a les 10.000 persones.

TOTES LES NOTÍCIES