Conferència sobre el jaciment de la Margineda a Barcelona

La consellera delegada de Molines Patrimonis, Montserrat Cardelús, acompanyada per l’escriptor i historiador Albert Villaró, i per Francesc Caballé, de l’empresa Veclus, han ofert aquest migdia una conferència a la Universitat de Barcelona sobre el present i el futur del Jaciment Arqueològic de la Margineda.

La xerrada s’emmarcava dins el programa de pràctiques de l’assignatura “Patrimoni Arquitectònic: Polítiques d’intervenció” del Màster de Gestió del Patrimoni Cultural de la Universitat de Barcelona (U.B).

Les denominades pràctiques s’entenen com activitats o accions que conceptualment volen aportar a l’alumne informacions o coneixements pràctics sobre aspectes de gestió, estudi o problemàtiques concretes que afecten al patrimoni construït.

Monserrat Cardelús ha iniciat la xerrada explicant als alumnes com es va descobrir el Jaciment l’any 2007 i el compromís que va adquirir l’empresa i la família, perquè aquesta joia arqueològica fos compartida per tothom. Cardelús també ha fet referència a les excavacions que s’han realitzat fins ara, ha parlat de les espectaculars peces que s’han recuperat i del finançament de les campanyes, que fins a la data han anat a càrrec de Molines Patrimonis.

Albert Villaró per la seva banda ha presentat als alumnes el context històric i arqueològic del Jaciment, fent especial atenció a la hipòtesi que es tractaria del Castell de Sant Vicenç.

Finalment Francesc Caballé, de Veclus, empresa encarregada de la redacció del pla director del Jaciment, ha parlat del futur del Jaciment i ha explicat algunes de les qüestions que s’estan treballant en el pla. L’objectiu del pla director és desenvolupar un marc de directius i criteris raonats d’intervenció per tal de poder dur a terme de forma planificada i coordinada- totes les actuacions necessàries de cara a la restauració, arranjament i adequació museològica i museogràfica del jaciment.

L’acte, celebrat a la Facultat de Geografia i Història a Ciutat Vella s’ha perllongat durant unes dues hores, ja que posteriorment a la xerrada s’ha obert el torn de preguntes als alumnes, que s’han mostrat molt interessats amb el jaciment arqueològic de la Margineda.

Prèviament a la xerrada, ha tingut lloc una altra conferència a càrrec del Dr. Josep Lluís Alay, l’actual Cap de Patrimoni de l’ajuntament de Barcelona.