Conferència del Col·legi d’arquitectes sobre les voltes tabicades

Dijous dia 17 de gener en el marc del 3r cicle de conferències organitzades des del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra i en col·laboració amb el Govern d’Andorra, tindrà lloc la conferència:
“Voltes tabicades. El patrimoni com a pretext”.

L’acte tindrà lloc a les 19.00 hores a la sala d’actes de Mora Banc i anirà a càrrec de Julio J. Palomino, arquitecte i menció d’honor en el Premi Arquitectura Clásica y restauración de Monumentos “Rafael Manzano Martos” el 2013, pels treballs de restauració de les esglésies de pissarra a la Comarca de l’Arquitectura Negra a Guadalajara, Espanya.

Segons el conferenciant “El meu treball com a arquitecte i el del grup Taller de Voltes en col·laboració amb el Manuel Fortea i altres arquitectes, enginyers i constructors en el camp del patrimoni
ha derivat en una labor de difusió i d’investigació de la qual donaré compte en la conferència. Els nostres treballs en restauració, rehabilitació i uns altres en entorns singulars ens van portar a replantejar aquests com a base per a treballs de recerca i difusió de tècniques a les quals vam veure possibilitat de traure de l’àmbit exclusiu del tradicional i del “folklore” per a donar-los ales, experimentar i fer-les evolucionar.

Fruit d’això hem aconseguit realitzar durant aquests anys tallers de voltes combinant investigació, assajos i formació. Des de fa dos anys, hem obert una línia d’investigació en col·laboració amb l’estudi d’enginyeria i arquitectura estatunidenca S.O.M (Skidmore Owings i Merrill) i l’Institut Superior Tècnic de Lisboa, amb el departament d’enginyeria sísmica per a provar els límits del disseny, nous materials i resistència a càrregues i sisme de models de voltes per a intentar fer evolucionar la tècnica i ser  capaces de dissenyar i construir obres “modernes” amb aquesta tècnica.

També en paral·lel, realitzem obres en les quals incloem voltes com a sistema alternatiu o en convivència amb altres sistemes convencionals.

Quant a la recuperació del patrimoni també hem dissenyat i dut a terme programes de formació en tècniques tradicionals en col·laboració amb  el Màster d’Arquitectura de la Universitat d’Alcalá, la Fundació Laboral de la Construcció i la Diputació de Guadalajara.

Intentem en col·laboració amb Organitzacions Universitat i empreses difondre la labor amb conferències, xerrades, organització de Concursos de disseny (1r Concurs internacional de disseny amb voltes per a estudiants).

Estem convençuts que amb una labor d’investigació seriosa, amb eines de disseny i càlcul actualitzades que donen confiança als professionals per al seu ús en obres  noves i amb el suport d’assajos i obra construïda es poden posar en valor tècniques històriques en hibridació amb nous materials, amb nous conceptes, amb dissenys adaptats i no deixar-les ancorades en la complaença del patrimoni com una cosa folklòrica i residual.

Per assistir a la conferència cal que confirmeu la vostra assistència al correu electrònic coaa@andorra.ad o al tel. 861202.

TOTES LES NOTÍCIES