Conferència de Maria Jesús Lluelles sobre la Guerra Civil espanyola a Andorra

Aquest dijous a les 20h a la Farga Rossell, la historiadora Mª Jesús Lluelles presentarà la conferència «la Guerra Civil espanyola a Andorra». L’acte s’emmarca en el cicle cultural «Andorra en temps de conflictes (1936-45) que pretén donar a conèixer al públic andorrà una part de la història del Principat tant recent com desconeguda.

La conferència, centrada en els refugiats de la Guerra Civil espanyola  introduirà el públic als fenòmens migratoris del segle XX andorrà per centrar-se en l’impacte que representa per Andorra l’afluència massiva de refugiats per causes bèl·liques entre els anys 1936 i 1939.

Pel que fa als refugiats de la Guerra Civil, es tractaran diferents aspectes relacionats amb la magnitud del fenomen i les repercussions sobre el territori.

L’acollida d’un nombre elevat de refugiats, que supera abastament la població nacional, obliga Andorra a afrontar la problemàtica dels desplaçats, tant des del punt de vista organitzatiu com d’ordre intern. Durant tot aquest període, l’aprovisionament del país és un tema que preocupa i, en alguns moments, angoixa la classe política que, malgrat la bona voluntat inicial, es veu ràpidament superada per la magnitud del fenomen. En aquest període les autoritats andorranes compten amb la col·laboració d’un destacament de la Gendarmeria francesa  per garantir la neutralitat del país i l’ordre públic.

La ponència també farà referència a l’aportació d’alguns exiliats i retornats que van contribuir en el desenvolupament social, cultural i econòmic del país.

La ponència de Lluelles és la segona activitat emmarcada en el cicle cultural « Andorra en temps de conflictes (1936-45). Dijous 5 d’octubre, al Museu de l’electricitat MW  continua la reflexió en una taula rodona amb Lluelles, Jordi Abella (antropòleg) i Carlos Guardia (geògraf). Divendres 13, a la Llacuna es projectarà la fició « Entre el Torb i la Gestapo » i divendres 3 de novembre clourà el cicle amb la representació de l’obra teatral « Fred » al Centre Cultural Lauredià a càrrec de l’ENA. Tots els actes estan relacionats amb la temàtica del Dia Internacional dels Museus d’enguany, « Museus i històries punyents : Dir allò que no es pot dir als museus »

Breu CV de la ponent

Maria Jesús Lluelles és Llicenciada en Filosofia i Lletres, Secció Geografia i Història, per la Universitat de Saragossa, obté el grau de doctora en Geografia, amb menció “cum laude”, l’any 1990. Ha orientat la tasca professional a la docència i a la investigació en l’àmbit de la geografia humana i regional. Fruit d’aquesta activitat són les nombroses publicacions en revistes d’àmbit nacional i internacional i les conferències impartides sobre aspectes relatius a la geografia humana i econòmica d’Andorra.  Entre les publicacions, cal destacar La transformació econòmica d’Andorra (1991), El segle XX. La modernització d’Andorra (2004) i Impacte de la immigració a Andorra (2010). És professora col·laboradora de la Universitat d’Andorra.

Foto: Fondo Joan Vehils

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.