Conferència a Cabó sobre ‘La importància lingüística i històrica del manuscrit dels Greuges de Guitard Isarn’

greuges-guitardL’Associació d’Amics de la Vall de Caboet organitzarà aquest dissabte, dia 26, a 2/4 de 7 de la tarda, una conferència per reivindicar la importància lingüística i històrica dels ‘Greuges de Guitard Isarn, Senyor de Caboet’. Aquest manuscrit, del segle XI, és considerat un dels textos més antics en català i un dels més valuosos de l’època de formació de la nostra llengua.

La xerrada sobre el document es farà per primera vegada a l’església romànica de Sant Serni de Cabó, en l’entorn on probablement es va elaborar el document. Hi intervindran com a experts l’historiador Carles Gascón, l’arqueòleg Josep Moran, el doctor en filologia catalana Joan Anton Rabella i la historiadora medieval Susana Vela.

Tal com indica el seu títol, el text consistia en un recull de les queixes que els vassalls del Senyor de Caboet i la seva dona, Gebelina, li van trametre per l’incompliment de pactes. El valor del manuscrit rau en el fet que el text està escrit en un 80% en català, i la resta en llatí, cosa que mostra un moment de plena consolidació de la llengua pròpia.

L’acadèmic Joaquim Miret i Sans considerà que aquest era “el primer text important en llengua catalana”. Malgrat que el document no conté data, Miret i Sans situà el redactat entre els  anys 1080 i 1095 (109 anys anterior a les Homilies). Aquesta precisió és feta gràcies a l’anàlisi dels noms dels personatges citats en el manuscrit, tots ells ben coneguts per l’acadèmic barceloní, atès que estudià la nombrosa documentació de la gens Caboet trobada a la rectoria d’ Organyà. De la mateixa manera que el manuscrit de les Homilies, el pergamí original dels Greuges es conserva a la Biblioteca de Catalunya.

Cal recordar que Joaquim Miret i Sans, en la seva troballa de documentació a la rectoria d’Organyà el setembre de 1905, a part del manuscrit de les Homilies, descobrí més de 500 pergamins altmedievals, bona part d’ells relacionats amb el llinatge dels Caboet, com és el cas del manuscrit dels Greuges de Guitard Isarn.

TOTES LES NOTÍCIES