Condecoració per a l’Àngels Mach, presidenta de la  Societat Andorrana de Ciències

El  proppassat dilluns 25 de setembre, la presidenta de la Societat Andorrana de Ciències, Àngels Mach, va  rebre la medalla de l’ordre del mèrit civil. Una distinció que signa i atorga el rei espanyol Felip VI,  a proposta de l’ambaixador espanyol, Manuel Montobbio.  Va ser creada amb la denominació de… “Encomienda de Número de la Orden del Merito Civil” l’any 1926 per Alfonso XIII (1886 – 1941) . La insignia  constitueix un reconeixement per l’aportació  de diferents persones en l’àmbit de la ciència i la cultura,  i en aquest cas,  com a presidenta de la SAC, un càrrec que l’Àngels Mach desenvolupa des de l’any 2004. Montobbio també va fer referència als anteriors presidents de l’entitat, entre ells el Doctor Vilanova.   

L’acte  va aplegar un bon nombre dels polítics del país, el Síndic  General Vicenç Mateu, la subsíndica Mònica Bonell, la ministra de Cultura, Olga Gelabert , com també el Ministre Sr. Alvarez Marfany.  L’homenatge a  l’Àngels Mach que també és la farmacèutica de Canillo, va comptar amb la presència del  cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, i molts canillens.  Així com altres personalitats del món de la cultura del país, entre ells l’exministre de Cultura, Josep Enric Dallerés, etc.

L’ambaixador en el seu parlament va lloar la tasca de la presidenta de la SAC, una de les entitats més prolífiques del país i que en moltes de les seves activitats ha creat ponts d’intercanvi cultural amb els països veïns. Va destacar també la “Diada Andorrana” que la SAC organitza  en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada de Conflent,  i en la qual, l’ambaixador també hi ha participat recentment.

Montobbio també va dir entre altres coses…”Andorra, encara que sigui un petit país, ès un àmbit on es pot reflexionar sobre les grans qüestions que preocupen a tots els grans països” . Va afegir… que és important que el “saber” vingui a Andorra (es referia al gran nombre d’especialistes que la SAC convida  a través dels seus cicles de conferències),  però encara és més important que Andorra a través de la SAC doni a conèixer la ciència i la cultura d’Andorra  a l’exterior…“

Àngels Mach va fer els agraïments perceptius i va dir que aquesta condecoració,  ella l’entenia com un reconeixement  a la SAC, però també a les diverses associacions que formen “ Àgora Cultural d’Andorra” i  les persones que hi col·laboren voluntariament, any rere any. 

S’ha de constatar, que a la Junta de la SAC, també hi ha un incansable promotor cultural, com és el també arquitecte Antoni Pol , (coautor del llibre “Una memòria compartida” editat amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner i la Diputació de Girona . Un recull de documentats i aprofundits  estudis que es va presentar al Principat d’Andorra el Desembre del 2016. Antoni Pol i Solè, membre de la SAC,  juntament  amb l’ara homenatjada Àngels Mach, al seu dia, també va rebre el premi “Agora Cultural” que atorga la plataforma cultural d’entitats del país.

Finalment,  s’ha de dir que l’esdeveniment va encoratjar a la SAC en la seva tasca en favor de la difusió de les Ciències i la cultura, dins i fora del país i en totes les disciplines. Un bon exemple, són  les propostes que presenten aquests propers dies. En primer lloc el mateix dia (25.9.2017) van organitzar la conferència de Mossèn Benigne Marquès amb motiu del Centenari del naixement de l’historiador i monjo de Montserrat, el Pare Cebrià Baraut i Obiols ( 1917 – 2003) .

El cap de setmana ( 29,30 de setembre  i  1 d’octubre 2017)  la SAC  va participar al “X Col·loqui d’Estudis Transpirinencs” a Queralbs, una activitat que estaba prevista la seva retransmissió per “straiming”. La SAC hi havia de presentar el documental de les “XIII Trobades Pirinenques” de Ceret, així com el curtmetratge “Sergi Mas” realitzat pel cineasta andorrà Hèctor Mas. El mateix director que per cert, el dimarts dia 3 d’octubre comença un “Taller d’iniciació a l’escriptura de guions cinemàtografics”, organitzat per l’Associació d’Escriptors del Principat d’Andorra (AEPA) . Serà a les 19.30 tots els dimarts del mes d’octubre , al Centre Cultural de La Llacuna, a la segona planta (Aula 24).   

Informant  d’altres activitats culturals (no de la SAC),  però també a la Llacuna,  dimecres dia  4 d’octubre, a les 19 hores,  l’escriptor i poeta Manel Gibert presentarà el seu nou llibre “Vertigen”, aquesta vegada editat per “Límits”.

Tanmateix,  recuperant la SAC,  també ha organitzat una conferència per a commemorar el 450 aniversari del naixemenet del compositor italià Claudio Monteverdi ( 1567 – 1643) .  Serà també al Centre Cultural de La Llacuna, el dijous dia 5 d’octubre a les 20 hores. Anirà a càrrec de David Sanz  (Director de l’Institut de Música)  i Jonaina Salvador, també professora del mateix centre,  tots hi sou convidats! 

TOTES LES NOTÍCIES