dolmen llosa

Avui han conclòs els treballs arqueològics al jaciment de la Llosa de Bescaran (Valls de Valira, Alt Urgell) que des del 20 de juliol s’han dut a terme ininterrompudament per estudiar les restes de la sepultura megalítica i adequar l’espai per a visites. Gerard Remolins i Zamora, director de l’equip arqueològic de l’empresa pirinenca ReGiraRocs que promou la recerca, intervenció i difusió del patrimoni cultural i natural, ha destacat els excel·lents resultats obtinguts.

La sepultura, que havia estat objecte d’intervencions furtives en el passat, contenia restes humanes i nombrosos objectes de ceràmica i os, pertanyents a l’aixovar dels diferents individus inhumats durant el neolític final-calcolític (4.600 anys d’antiguitat). La intervenció d’enguany ha permès recuperar part d’aquest material evidenciant que algunes restes van sobreviure a l’espoli. Alhora, els treballs han desenterrat, els fins ara ocults, túmul i cromlec permetent conèixer la morfologia i mida exacta del dolmen. La monumentalitat de l’estructura ha sorprès als investigadors i ha atret l’interès d’altres arqueòlegs vinguts de fora que han coincidit en ressaltar l’excepcionalitat del jaciment.

L’excavació també han evidenciat que el monument megalític va ser objecte de reutilitzacions posteriors, entre les que destaca diverses modificacions amb rebaixos al túmul o l’adequació en la cambra sepulcral realitzades possiblement al bronze final, moment en que s’abandona la pràctica d’enterrar en dòlmens i s’adopta la incineració. No obstant, aquesta hipòtesis haurà d’esser verificada mitjançant l’estudi al laboratori de les restes recuperades i les dades obtingudes.

Segons Remolins, igualment d’exitosa i sorprenent ha estat la implicació dels ciutadans per dur a terme el projecte. La possibilitat d’integrar-se en un equip de recerca per investigar el passat i de convertir-se en autor de les troballes ha engrescat a una vintena d’interessats entre els que hi havia jubilats, biòlegs, paletes, tècnics de laboratori, etc. L’experiència del treball cooperatiu ha permès crear un clima d’intercanvi d’opinions entre experts i voluntaris molt enriquidor. A la participació activa de l’equip s’ hi ha de sumar la visita durant aquests dies de mig centenar de curiosos que han pogut observar en directe els treballs d’excavació i conèixer la darrera hora de la recerca.

Els resultats obtinguts al jaciment de la Llosa de Bescaran encoratgen ReGiraRocs a promoure una segona campanya d’intervenció en aquest monument megalític i evidencien la necessitat de consolidar l’estudi del megalitisme a l’Alt Urgell amb noves excavacions en d’altres sepultures.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada