Concert del 25è Aniversari dels Petits Cantors

La celebració del concert commemoratiu dels 25 anys del Cor dels Petits Cantors del Principat d’Andorra (1991- 2016)  va aplegar un nombrós públic així com molts dels que hi han participat al llarg d’aquests anys i que sumen més de 500 cantors. Alguns d’ells, al final del concert, van pujar a l’escenari per agrair a la Catherine Metayer el seu bon saber fer musical i personal. Van cantar plegats l’Himne andorrà compost per Mn. E.Marfany (1871-1926) amb lletra del Bisbe Joan Benlloch (1864-1926), que va ser Copíncep d’Andorra des de  l’any 1919 fins el 1926.                   

En la vetllada, es va estrenar una cantata titulada “Aigua” que s’havia encarregat prèviament al compositor francès Marc Henric. L’autor de la composició musical es va inspirar en els poemes de 7 poetes andorrans:  Esther Fenoll, Marta Deu, Albert Esteve, Montserrat Marfany, Teresa Colom, Josep Enric Dallerés i Rossend Marsol (Sícoris) A.C.S.

Un rapsode va iniciar el recital i alternativament la coral dels Petits Cantors anava interpretant les diferents composicions musicals sempre sota la batuta de la directora Catherine Metayer. El primer poema portava per títol el mateix nom de la cantata “Aigua” (Ester Fenoll),  seguidament es va interpretar el poema “Estany de les Abelletes”, escrit per  la Marta Deu,  que ens va apropar al camí de França i evidentment a l’estany de les abelletes. Va continuar un poema dedicat al Madriu i escrit per l’Albert Esteve. “Sento que plou” és una poesia de la Montserrat Marfany, i “Blau” és un text de la Teresa Colom. Per acabar amb “Aigua del Valira” escrit pel poeta Josep Enric Dallerés i finalment es va concloure amb “El cant del Valira del Rossend Marsol (ACS).

L’acompanyament musical va comptar amb el pianista Nicolas Licciardi i la flautista convidada Emma Henric. A part s’hi van afegir altres instrument com el Xilòfon i la percussió en moments determinats.

Al final del concert hi va haver diversos parlaments, entre ells el de Josep Enric Dallerés un dels promotors del Cor, que juntament amb la Marta Deu, al seu dia,  van contactar amb la fins aleshores directora del Cor de Cantors de Nantes i que des de l’any 1991  va treballar en la fundació del Cor dels Petits Cantors d’Andorra. Com hem dit abans, pel cor ja han passat més de 500 cantors, entre ells alguns que es dediquen al cant com es el cas del barítonc Marc Canturri que ja ha intèrpretat diverses òperes i recitals arreu. També el baríton Guillem Forné participa a les produccions d’Andorra lírica com per exemple en el paper del “Sergent Morales” a l’òpera “Carmen” de Bizet, (gener 2016),  així com el personatge del  “Conseller Kromow” a l’operette “La Viuda Alegre” de Franz Lehár (juny 2016).  En menor dedicació, el tenor Christian Ballester també format al Cor de Petits Cantors d’Andorra, ha fet alguna intervenció de cant solista en el marc dels concerts realitzats per la Coral SAAS qui canta? (gener 2015) en el qual la coral del Saas va estrenar un dels Nocturns compostos per Mozart, (Luci care, luci belle KV-346). Aquest any any 2016  i en el marc del 260 è Aniverari del naixament d’Amadeus Mozart,  el mateix Ballester va interpretar una transcripció per a piano de “Eine Kleine Nachtmusik” composta l’any 1783 per Amadeus Mozart (1756 – 1791).

petits-cantorsD’altres cantors, han passat a estudiar música de diferents estils i mercés a la bona influència de la Catherine Metayer, una gran pedagoga que ha participat en l’educació vocal i personal dels nostres infants a través de la disciplina del cant coral.  

Tanmateix tal com va destacar en la seva intervenció el cap de Govern, Antoni Martí, un dels valors aportats per la Coral dels Cantors d’Andorra, ha estat “l’educació en la diversitat” dels diferents infants que han intervingut al cant coral en totes les actuacions, dins i fora del país.

En una altra línea, en el seu parlament,  el també promotor del Cor, Josep Enric Dallerés va demanar més recursos per tirar endavant i seguir el projecte coral que actualment compta amb més de 50 nois i noies, convertint-se en un cor mixt que alhora permet ampliar el repertori vocal.

S’ha de tenir en compte  que el Cor té una llarga trajectòria i que els Petits Cantors han cantat a la seu de l’ONU als Estats Units. També al Vaticà, on van cantar la Missa de Cap d’Any, davant el Papa Joan Pau II.  Van participar en una trobada de “Pueri Cantores” a Roma. I entre altres actuacions, van cantar amb motiu de la inauguració de la Casa d’Andorra a Brussel·les. A més a més han realitzat nombrosos concerts a diferents regions de França i evidentment han estat presents amb el seu cant en les visites oficials al país d’ambdós coprínceps,  interpretant l’Himme Andorrà. Entre altres peces vocals,  han dedicat molts concerts a la música sacra, principalment en les diades de Meritxell on canten la Missa oficial.

Tanmateix ara fa uns anys, van fer un concert a favor d’UNICEF d’Andorra en el qual van incloure la interpretació d’un fragment de “La flauta màgica” de Mozart. Un concert que es va enregistrar en Vídeo a l’Auditori Nacional i que forma part de la documentació del Cor,  que la Marta Deu i la Catherine Metayer, recentment han dipositat a la Biblioteca Nacional d’Andorra.

A la Catedral de Santa Maria d’Urgell, l’any 2011,  van cantar la Missa de la Coronació KV- 317 de Wolfgang Amadeus Mozart, acompanyats per una orquestra francesa. Del mateix compositor, al seu dia, van cantar la  Missa de Rèquiem KV – 626 a l’Auditori Nacional acompanyats per una orquestra del Capitol de Toulouse, etc.

A part, han realitzat estatges d’intercanvi amb el Cor de Riga i d’altres països, sempre en tant que Ambaixadors d’Andorra com va proposar la Catherine Metayer des dels seus inicis. Una tasca meritòria i positiva per a tots els cantors, les seves famílies i el país. Hem compartit concerts i bons moments, perquè la música i el cant constitueixen el llenguatge més universal de totes les formes de comunicació que existeixen al món.

TOTES LES NOTÍCIES