jonca2Després del Concert dels Petits Cantors a la Diada Nacional a la Basílica de Meritxell, el passat dia 8 de setembre, aquest diumenge l’Auditori d’Ordino ha acollit la JONCA que ha ofert el seu concert tradicional Meritxell 2015. Aquest any són tres les entitats patrocinadores, per una part el Govern i una fundació financera i per l’altra la Fundació Anna Riera,  que ja havia col·laborat en altres concerts de l’Orquestra andorrana.

Amb el lema “2 violins, dos mons”, la Jove Orquestra Nacional d’Andorra, dirigida pel violinista Gerard Claret i Oriol Saña com a violinista convidat ha presentat un programa eclèctic i “diferent”, que alhora ha comptat amb el percussionista andorrà Lluís Cartes. Una formació de cambra amb els violins, les violes, els violoncels, el contrabaix i l’acompanyament de la bateria. 

La programació de format matinal, ha propiciat una bona assistència de públic que ha gaudit cada una de les peces que s’anaven alternant també amb el canvi de director segons l’obra; així que el concertino director Gerard Claret després de cada interpretació cedia la batuta a l’altre concertino director Oriol Saña. Saña que és professor de violí de Jazz, entre altres concerts, va participar al “III Curs de Jazz de violí creatiu” (2012). L’any passat juntament amb el també violinista  Diego Galaz, va presentar el projecte musical “Momentos en Atapuerca” (2014), etc.

En la presentació del concert de Meritxell a Ordino, Gerard Claret va fer esment de la complementarietat d’aquests “dos mons”, la música clàssica i els estàndards del Jazz, la música de cinema i la música electrònica, que incloïa la bossa nova i altres moviments musicals més contemporanis. Per altra banda, els  temes interpretats per la JONCA, anaven des de l’estil post romàntic, nacionalista i neoclàssic de la segona meitat del segle XIX, fins a la modernitat del segle XX, establint una nova relació entre els instruments de corda. La sàvia combjoncainació del llenguatge jazzístic, en constant diàleg amb la música clàssica, i l’aportació del percussionista Lluís Cartes (conegut com a cantautor), va generar una perfecta conjunció de sonoritats i timbres, que van captivar el nombrós públic assistent.

Després d’oferir una rica diversitat de peces d’aquests “Dos mons ”, la JONCA es va acomiadar deixant a l’escenari de l’Auditori, el duet dels dos violinistes : Claret-Saña, els quals van oferir el bis final, cloent una matinal  musical “brillant i exitosa”.  

S’ha de constatar que, a Ordino aquest diumenge, s’ha complert una vegada més, aquell missatge del compositor John Cage (1912-1992)… “En la música i en l’art… sempre passa quelcom”. Perquè la música a l’Auditori nacional ha coincidit amb “Els jardins d’art” als carrers de la parròquia, que han complementat el programa de la Primera Biennal Internacional “Andorra Land Art”, que s’havia inaugurat tres dies abans a Escaldes-Engordany.  “Andorra Land Art”, s’extén a totes les parròquies andorranes amb les diferents manifestacions de la contemporaneïtat, a través de la creació artística i en la qual Ordino ha ubicat el “Gall daurat” de l’artista espanyol dEMO.  Les més de 30  instal·lacions artístiques, es podran admirar fins el proper dia 10 d’octubre de 2015, com hem dit abans, distribuïdes per totes les parròquies del Principat d’Andorra. Més informació a: www.andorralandart.com  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada