Comunicat d’FFF “condemnant la construcció de la desviació la Massana – Ordino i l’heliport a la Caubella”

Render de la desviació projectada de la Massana a Ordino (SFG)
Render de la desviació projectada de la Massana a Ordino (SFG)

El Govern d’Andorra i el Comú de la Massana liderats per una ideologia capitalista i individualista s’han donat com a objectiu destrossar el medi ambient, la natura i el clima. Entre finals de 2023 i principis de 2024, el Govern d’Andorra i el Comú de la Massana han engegat dos projectes ecocides. Entre la construcció d’un Heliport Nacional en una zona d’alta muntanya i d’interès ecològic i una desviació per automòbils que travessa un riu i zones naturals, les diferents autoritats han engegat una gran unió devastadora i a favor dels interessos de les classes dominants. 

L’heliport en construcció al bosc de la Caubella (a prop de Pal) i declarat d’interès nacional costarà 4 milions d’euros i es calcula que podria acollir fins a 33 vols diaris. Durant l’anàlisi d’impacte ambiental, s’ha descobert la presència d’una espècie de planta en perill d’extinció, a més a més de constatar que 32 animals tenen aquella zona com a hàbitat natural. La solució aportada pel Govern ha estat de desplaçar la planta en una altra zona, esperant que no mori. Aquesta és la filosofia productivista del Govern: si fa nosa als interessos econòmics privats, es desplaça. Una concepció desconnectada de tota realitat científica i que va en contra dels Acords de París i de totes les lleis per la lluita contra el canvi climàtic. No a l’heliport!

D’altra banda, el mateix Govern amb el mateix Comú, han començat la construcció d’una desviació per a automòbils. L’objectiu principal d’aquesta desviació que costarà entre 15 i 32 milions d’euros, és alliberar el centre de la ciutat de la Massana del trànsic d’automòbils. Aquesta desviació travessa zones encara naturals o agrícoles així com el Riu Valira del Nord. L’impacte ambiental d’aquesta construcció és evident: la construcció destrossa els espais naturals i manté el vehicle individual com a únic mitjà de transport. No a la desviació!

Com hem exposat aquests dos projectes comprometen la vida animal i la salut humana a les valls de la Massana i d’Andorra, així com el clima mundial. No podem desplaçar els problemes amb grans infraestructures contaminants i ecocides. No podem seguir privilegiant els interessos de les classes dominants davant de les necessitats de tota la població. Mentre que Andorra sencera està immersa en una crisi de l’habitatge com no s’ha vist mai, les autoritats decideixen malgastar fins a 40 milions d’euros en projectes que van en contra dels interessos de tots i totes.

En un món on la comunitat científica demana menys emissions de carboni i menys creixement econòmic, el Govern d’Andorra es manté en una perspectiva neoliberal, extractivista i productivista ancorada al passat. No podem resoldre els problemes de trànsit d’automòbils, amb més infraestructures per a automòbils. No podem voler desenvolupar un turisme de Natura, destrossant la Natura.

Fridays For Future Andorra, es fa el portaveu d’una contestació popular creixent. La ciutadania andorrana no vol veure sacrificades les seves valls per interessos econòmics privats. Diem no a l’artificialització dels sols, diem no a les polítiques contràries a la lluita contra el canvi climàtic, diem no a les polítiques que empobreixen les classes treballadores. No a l’Heliport Nacional! No a la Desviació de la Massana!

Ara és hora d’invertir en serveis públics gratuïts i de qualitat, d’invertir en els sectors que ho necessiten de veritat, de canviar el model turístic i econòmic d’Andorra, de lluitar pels drets socials i de preservar el medi ambient.Mateu Bracque Vendrell, portaveu d’FFF Andorra

TOTES LES NOTÍCIES