Compromís reclama la retirada de les plaques commemoratives de Jordi Pujol a la Seu

El  grup municipal de Compromís x la Seu reclamarà en el proper Ple Municipal de la Seu d’Urgell la retirada immediata de les plaques commemoratives a la figura de Jordi Pujol i Soley d’edificis i espais públics.

A dia d’avui, com és sabut per l’opinió pública, el senyor Jordi Pujol i Soley, conjuntament amb la seva família, es troba immers en un procés judicial que ha de dilucidar si els mateixos han participat en un conjunt d’activitats il·lícites, com ara: suborn, tràfic d’influències, delicte fiscal, blanqueig de capitals, prevaricació, malversació i falsedat.

Dins d’aquest anomenat pels mitjans de comunicació “Cas Pujol”, destaquen alguns fets rellevants:

El 25 de juliol de 2014 el mateix Jordi Pujol i Soley va reconèixer en un comunicat públic haver ocultat a la Hisenda Pública uns “diners en l’estranger” durant més de 30 anys; els quals, segons paraules del propi Pujol, “els membres de la meva família han regularitzat […], amb les conseqüències d’aquest nou marc legal aprovat per a incentivar l’última regulació excepcional de novembre de 2012”, aprofitant-se llavors de l’amnistia fiscal impulsada pel Govern Central del Partit Popular. Per tant, es tracta d’una acció de delicte continuat de frau fiscal, confessat pel mateix autor.

El 29 de juliol de 2014, el llavors President Artur Mas, després d’una reunió realitzada amb Jordi Pujol i Soley posterior al citat comunicat anterior, va anunciar que aquest renunciava al seu sou i despatx com a expresident de la Generalitat, al càrrec de president honorífic de Convergència Democràtica de Catalunya i al de president fundador de Convergència i Unió. Posteriorment, segons va exposar el que era Conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, l’expresident també renunciava tant a la seva condició de “Molt Honorable” així com a la medalla d’or de la Generalitat que va rebre el 2007.

Cal dir que durant els darrers anys, tant a la societat urgellenca com a la del conjunt del país, hi ha hagut una desafecció a la política per diversos motius. Tenim els reiterats casos d’abús de poder i d’usos indeguts dels càrrecs electes, que molts cops han acabat en escandalosos casos de corrupció, com a una de les principals causes de desafecció pública a la política. En concret, a Catalunya destaca el cas protagonitzat pel senyor Jordi Pujol i Soley, sumat el seu entorn familiar i polític.

El regidor i portaveu de Compromís x la Seu, Òscar Ordeig, creu que “s’ha de tenir en compte que és la nostra obligació, com a càrrecs electes que som, de donar exemplaritat de transparència a la gestió política. Per tant, creiem que cal reprovar amb fermesa i contundència les esmentades accions que ha confessat el Sr. Pujol”.

Per tot això, el grup municipal de Compromís x la Seu creu que l’Ajuntament de La Seu d’Urgell no ha de continuar rendint uns honors al senyor Jordi Pujol i Soley, els quals ell mateix va renunciar.